x

RECEPTI

Grčko jelo: Diples – slatko prženo tijesto

Za pripremu je potrebno nešto vještine


Grčki diples ili thiples slatki su specijalitet od prženog tijesta koji se nakon pečenja uvalja u slatki sirup od šećera i meda pa posipa orasima. Za pripremu je potrebno nešto vještine, ponajprije jer se rolice jedna po jedna prže u vrućem ulju, pri čemu se okreću vilicom kako bi se ravnomjerno ispekle.

Sastojci za tijesto: 1 jaje, 80 ml cijeđene narandže, 20 ml ouza (ili rakije), 1 prstohvat sode bikarbone, 1-2 kašike šećera, 1 prstohvat soli, 300 g mekog brašna, škrobno brašno.

Za sirup: 200 ml vode, 150 g šećera, 100 g meda, 1/2 štapića cimeta, kora narandže, mljeveni orasi za posipavanje.

Priprema:

1. Jaje razbijte u posudu pa dodajte sok od narandže, ouzo, sodu bikarbonu, šećer i so pa miješajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte brašno pa umijesite tijesto. Mijesite ga 5-10 minuta. Ako je ljepljivo, dodajte još brašna. Razrežite ga na 4 dijela. Od svakog oblikujte loptice pa ih uvaljajte u škrobno brašno i stavite u posudu te je prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 10 minuta da miruje.

2. Razvaljajte lopticu tijesta i kotačićem za rezanje odrežite rubove kako biste dobili pravilan pravugaoni oblik, a zatim odrežite trake od oko 8 x 15 cm. Trake grubo zarolajte tako da ne budu stisnute i pržite ih jednu po jednu u vrućem ulju. Tokom pečenja okrećite rolice dvjema vilicama i budite pažljivi kako se ne biste opekli. Kada rolica dobije lijepu boju, prebacite je na upijajući papir i to ponovite s ostalim rolicama.

3. Napravite sirup tako da pomiješate vodu i šećer u loncu. Dodajte cimet i komade korice narandže pa kuhajte oko 5 minuta. Izvadite cimet i koricu pa uvaljajte rolicu po rolicu u vrući sirup i posipajte mljevenim orasima.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.