x

VIRALAN VIDEO

Italijanka otkrila kako prepoznati dobar sladoled: „Nemojte plaćati zrak“

Mala je vjerovatnost da će u nekoj slastičarnici napraviti jedan loš sladoled, a ostale kako treba, rekla je Valentina


Na Instagramu je objavljen video Italijanke Valentine Petraroli, inače turističkog vodiča agencije „Eating Europe“, u kojem objašnjava kako razlikovati dobar od lošeg gelata (sladoled, op.a.).

Ona je tokom posjete Rimu svojoj grupi skrenula pažnju kako odabrati najukusniju ledenu poslasticu, prenosi Jutarnji.hr.

Tri okusa

Kao prvo pravilo navela je činjenicu da posuda u kojoj stoji sladoled mora biti ravna, baš kao i sladoled u njoj. U slučaju da naiđete na posude koje su prekrivene ili pak one u kojima se nalazi veća količina sladoleda, nalik manjem brijegu, izbjegnite ih.

- Šta oni pokušavaju napraviti? Impresionirati vas tako da sladoled napune zrakom kako bi izgledao primamljivije, a onda se taj isti sladoled ispuše do navečer. U tom slučaju zapravo plaćate zrak - objasnila je.

Dodala je i kako je u slastičarnicama važno potražiti tri okusa – bananu koja bi trebala biti bijela, a ne žuta (jer ne jedemo koru, već samo unutrašnjost ploda), pistaciju koja bi trebala biti tamnije, zemljane zelene boje, a ne svijetle, te mentu koja se radi od ekstrakta mente i ne bi trebala biti previše jarke, već blago zelene boje.

- Ako uđete u slastičarnicu koja nudi puno okusa, primjerice postoji jedna u kojoj možete isprobati čak 150 različitih okusa, budite sigurni da oni ne mogu svakog dana napraviti toliko domaćeg sladoleda i da je u pitanju industrijska proizvodnja.


Napravila profil

Ako, pak, uđete u slastičarnicu i vidite da je samo jedan od okusa umjetan, primjerice jarko plave boje, vrlo vjerovatno su i ostali dobiveni umjetnim dodacima. Mala je vjerovatnost da će u nekoj slastičarnici napraviti jedan loš sladoled, a ostale kako treba - dodala je.

Nakon što je video u kojem Valentina Petraroli objašnjava kako prepoznati dobar sladoled obišao svijet, ona je napravila i svoj Instagram profil, na kojem je do sada objavila i video u kojem pojašnjava načine na koje će se turisti najbolje sporazumjeti s domaćinima Italijanima bez riječi.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.