x

LJETNI PLOD

Jednostavan trik uz koji će paradajz duže ostati svjež

Mnogi ove sočne ljetne plodove ipak najradije drže na niskim temperaturama, zaštićene od mušica, prebrzog kvarenja i topline

Stavimo li po strani kontroverzno pitanje trebamo li svježi paradajz držati na pultu u kuhinji ili ih skladištiti u frižideru, činjenica je da mnogi ove sočne ljetne plodove ipak najradije drže na niskim temperaturama, zaštićene od mušica, prebrzog kvarenja i topline.

Čini jela ukusnijima

Neovisno je li plan ubacivati ga u salate ili sendviče ili od njih praviti sos koji će sva moguća jela učiniti mnogo ukusnijima, često se dogodi da ih na pijacama kupimo previše jer im jednostavno ne možemo odoljeti. Zato nam uvijek dobro dođe savjet kako održati paradajz u što boljem stanju što duže, kako ne bi krenuo prerano trunuti ili izgubiti svoj ukus.

Nedavno je tim "The Kitchen" proveo odličan test gdje i kako držati paradajz da što duže ostane čvrst i ukusan. Naravno, kako dani prolaze, tako plod dalje dozrijeva.

Postaviti plod peteljkom prema dolje

Pravi trik je postaviti plod peteljkom prema dolje! Kada ih tako čuvate, zrak neće više tako lako kolati oko same peteljke, koja ustvari predstavlja tačku od koje paradajz najlakše može početi gnjiliti. Isto pravilo vrijedi i ako paradajz najradije držite na kuhinjskom pultu i sobnoj temperaturi, a on će zadržati svoju čvrstoću i slatkoću.

Ko ne zazire od malo plastike, peteljku paradajza može zalijepiti i s malo selotejpa. Time se postiže isti efekt kao i kod držanja paradajza peteljkom prema dolje – stvara se svojevrsna barijera koja onemogućuje bakterijama i plijesni da prodru u plodove.

Za kraj, kako god držali paradajz u frižideru, pokušajte se sjetiti izvaditi ih barem sat vremena prije korištenja kako biste vratili barem djelić izvornog okusa.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.