x

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Kafa može spriječiti erektilnu disfunkciju: Evo koliko je šoljica potrebno popiti tokom dana

Djeluje i kao afrodizijak

Iako mnogi misle kako je štetna, brojna su istraživanja dokazala da kafa može zapravo pozitivno utjecati na zdravlje. Osim što će vas ujutro razbuditi, kafa sadrži antioksidanse i važne vitamine i minerale koji će vas održati zdravima.

Povećava se protok krvi

Možda bi vas moglo iznenaditi, ali kafa je ipak afrodizijak. Godine 2015., istraživači s Univerziteta „Texas Health Science Center“ u Hjustonu otkrili su da muškarci koji piju 2-3 šoljice kafe s kofeinom dnevno imaju gotovo dvostruko manju vjerovatnost da će patiti od erektilne disfunkcije od muškaraca koji piju nula do jednu šoljicu kafe, prenosi Večernji.hr.

To vrijedi bez obzira na težinu i visoki krvni pritisak, a oba su faktori za koje se obično smatra da su uzroci erektilne disfunkcije. Nažalost, muškarci s dijabetesom jedina su populacija za koju se čini da nema istu korist.

Istraživanje provedeno na 4.000 muškaraca

Prema studiji, istraživači vjeruju da "kofein pokreće niz farmakoloških učinaka koji dovode do opuštanja helicinskih arterija penisa i kavernoznog glatkog mišića koji oblaže kavernozne prostore, čime se povećava protok krvi u penisu".

Istraživanje je provedeno na 4.000 muškaraca. Naučnici vjeruju kako kofein stimulira hemijsku reakciju koja je zaslužna za protok krvi kroz penis tako što opušta mišiće. Ranije je pak dokazano kako kofein povećava seksualnu želju kod žena. Ispijanje kafe, naime, utječe na dio mozga koji je odgovoran za ženski libido.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.