x

Na šta se najčešće žale vlasnici električnih automobila?

Električni automobili povećavaju svoju prisutnost u globalnoj autoindustriji, a u Evropi već čine 15,1% novih registracija.

Prema podacima udruženja proizvođača (ACEA), u prvoj polovini godine taj segment je doživeo rast prodaje od 53,8%, već premašivši svoj tržišni udio u odnosu na nekad dominantna vozila s dizelskim motorom (ovde treba imati na umu i da je dizelskih modela sve manje na tržištu).

Od svih zemalja "Starog kontinenta", Nordijske zemlje su prve snažno prihvatile elektrifikaciju i od tada su po tom pitanju one te koje određuju tempo za cijelu Evropu, ističe Jutarnji.hr.

Trenutno je Norveška zemlja u kojoj su električni automobili najprihvaćeniji s 84% od ukupnog broja novih, a slijede Island, Švedska i Danska.

Međutim, nedavna studija koju je u Francuskoj sproveo Monta, danski start-ap, u saradnji s multinacionalnom konsultantskom frmom za analizu tržišta YouGov, otkriva da mnogi kupci električnih automobila nisu zadovoljni.

U Francuskoj je, naime, prihvaćenost električnih automobila u evropskom prosjeku (12%), ali od 6.167 ispitanih vlasnika, više od polovine (54%) žali zbog svoje odluke. Među izraženim razlozima, u prvom redu ističe se povećanje cijene punjenja koje se u Evropi udvostručilo u samo tri godine.

Međutim, francuski vlasnici električnih automobila su takođe izrazili svoje nezadovoljstvo i zbog ponuda mreže punionica koja je na različitim lokacijama vrlo promjenjiva u smislu tarifa i, u mnogim slučajevima, kupac otkriva stvarnu cijenu tek nakon što završi punjenje.

Trenutno vrlo nestabilna cijena električne energije, nedostatak transparentnosti u ponudi i mala vidljivost najboljih cijena korisnicima, bila bi, prema studiji, tri razloga za ovo rastuće nezadovoljstvo koje dijele mnogi korisnici električnih automobila.

Većina francuskih vozača električnih modela je pritom, navodi izvještaj Monta, naglasila i oskudnu i nedovoljnu infrastrukturu punjača što nikako ne doprinosi planovima o opštem prihvatanju elektromobilnosti.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.