x

VAŽNO

Najraniji znakovi Parkinsonove bolesti

Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje...

Problemi sa zatvorom i sindrom iritabilnog crijeva mogu biti najraniji znakovi Parkinsonove bolesti, pokazuju istraživanja. Kako donosi „The Sun“, osobe s ovim neugodnim i ponekad izuzetno bolnim simptomima imale su čak dvostruko veću vjerovatnoću da će oboljeti od Parkinsonove bolesti u roku od pet godina.

Probavne smetnje

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali podatke više od 92.000 ljudi u SAD, kako bi vidjeli na koji način probavne smetnje utječu na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Ono što su saznali, kažu, promijenilo je način daljih dijagnosticiranja ove teške bolesti.

- Ova je studija prva koja je utvrdila dokaze da, ne samo zatvor već i sindrom iritabilnog crijeva mogu predvidjeti Parkinsonovu bolest - rekao je ljekar i jedan od autora studije Bo Jonings s Univerziteta u Belgiji.

Čulo mirisa

Kako pokazuju najnoviji podaci, Parkinsonova bolest je najbrže rastuće neurodegenerativno stanje u svijetu. Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje, poteškoće s mokrenjem, oslabljeno čulo mirisa, pojačano lučenje sline, gubitak interesa za aktivnosti koje su osobu ranije zanimale, depresiju i gubitak energije.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.