x

MEČ PROTIV LATVIJE

Navijači s ustaškom zastavom na meču reprezentacije Hrvatske sin HDZ-ovog funkcionera

U presudi dvojici okrivljenika stoji kako su u Rijeku 8. septembra došli vlastitim automobilom koji je vozio drugookrivljeni

Općinski kazneni sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez kako su donijeli nepravomoćnu presudu protiv dvojice optuženih za prekršaj na utakmici evropskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije. Podsjetimo, dva mladića bila su na utakmici Hrvatska - Latvija prošle sedmice u Rijeci te su u nekoliko navrata istakli ustašku zastavu, zakonom zabranjenu. Zbog toga je UUEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, pišu 24sata.hr.

Prvookrivljeni D. C. (23) zbog toga je dobio kaznu od 1300 eura, a drugookrivljeni D. S. (34) 20 dana zatvora. Također, obojici su odredili zaštitnu mjeru zabrane dolaska na utakmice reprezentacije iduće dvije godine. Kad reprezentacija igra u Hrvatskoj, okrivljeni će se morati javiti u policijsku stanicu. Kad "Vatreni" budu igrali u inostranstvu, morat će se javiti u stanicu te predati putne isprave. Treba istaknuti i kako policija provodi kriminalističko istraživanje i nad trećim muškarcem, P. B. (25).

U presudi dvojici okrivljenika stoji kako su u Rijeku 8. septembra došli vlastitim automobilom koji je vozio drugookrivljeni. Oko 21.30 sati na stadionu Rujevica rastegnuli su zabranjenu zastavu veličine 140x65 centimetara. Policajci su im zastavu oduzeli, a nakon pravomoćnosti presude će je uništiti.

Kako neslužbeno saznaju 24 sata, sva trojica dolaze sa sjevera Hrvatske, a drugookrivljeni je sin jednog lokalnog općinskog HDZ-ovog vijećnika. Pokušali su stupiti u kontakt s ocem. Na njihove pozive nije se odazivao nego je rekao da mu se pošalje SMS. Međutim, nije odgovarao ni na poruku, a ni na naknadne pozive. Kontaktirali su i općinsku načelnicu, koja je kratko kazala kako nema nikakvih informacija te da nije upućena u slučaj. Na upite nije odgovarao ni predsjednik Općinskog vijeća.

Drugookrivljeni je, kako saznaju 24sata, u martu ove godine učestvovao i u tučnjavi u jednom kafiću. Tad su tri muškarca pod utjecajem alkohola napala četiri muškarca i ženu u kafiću. Razbijali su inventar, a potom su izašli na parkiralište. Tad je došla policija. Naguravali su tad i policajce. Jednog su policajca srušili i počeli ga gušiti, a drugi je u krajnjoj nuždi morao ispaliti upozoravajući hitac u zrak. Policija je na kraju ipak uspjela uhapsiti trojac. Među uhapšenim su tad bili drugookrivljeni i njegov otac. Kontaktirali su i rodbinu te prijatelje ostalih okrivljenika i jednog osumnjičenog. Čim smo se predstavili, prekinuli su vezu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.