x

KORISNO

Ne pretjerujte s unošenjem vitamina D

Dugotrajna toksičnost vitamina D može rezultirati povišenim nivoom kalcija u krvi

U današnjem svijetu, svijest o zdravoj ishrani i unosu vitamina postala je veoma značajna, ali nikada ne znamo kada pretjerujemo. Prošle godine dogodio se slučaj muškarca koji je prošao kroz tešku hospitalizaciju trajnu tri mjeseca nakon što su se pojavili ozbiljni zdravstveni simptomi.

Suha usta

Njegovo stanje uključivalo je povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suha usta, pojačanu žeđ, dijareju i nagli gubitak težine. Ovaj niz simptoma bio je rezultat prekomjerne konzumacije vitamina D putem suplemenata. Važno je napomenuti da, iako je trovanje vitaminom D rijetkost, to može biti posljedica pretjerane upotrebe suplemenata ovog vitamina.

Prirodni izvor

Sunčeva svjetlost je prirodan izvor vitamina D, ali unos vitamina D putem suplemenata može uzrokovati toksičnost, koja se ne dešava prirodno izlaganjem suncu. Dugotrajna toksičnost vitamina D može rezultirati povišenim nivoom kalcija u krvi. Visok nivo kalcija može prouzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva i krvnih sudova, a također je povezan sa simptomima koje je pomenuti muškarac iskusio, uključujući mučninu, slabost, povraćanje i povećano mokrenje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.