x

prebačen u drugu školu

NOVA ŠKOLA DJEČAKA UBICE IMA VAŽAN ZAHTJEV: Neće moći da nastavi školovanje dok ne dobiju ovaj podatak!

Specijalna škola „Dr Dragan Hercog“, u koju je prebačen dječak ubica iz OŠ "Vladislav Ribnikar", uputila je klinici gdje je dječak smješten poslije masovnog ubistva 3. maja, zahtjev za procjenu u vezi sa nastavkom njegovog školovanja.

Prije procjene stručnjaka klinike, koja mora imati i odgovore o bezbijednosti cijelog procesa, dječak ubica neće nastaviti školovanje.

Dječak ubica više nije učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara. On je praktično iz nje isključen i automatski prebačen u specijalnu školu koja realizuje zakonom obaveznu nastavu osnovnog obrazovanja za djecu koja su na bolničkom liječenju ili nisu u mogućnosti da pohađaju redovnu nastavu.


Tako je nezapamćena tragedija sa dolaskom 1. septembra suočila Srbiju sa još jednom stavkom bolne realnosti. Djeca koju je ubio dječak ubica nikad više neće sjesti u školske klupe, a on, koji je počinio monstruozno masovno ubistvo, po sili zakona mora da nastavi školovanje.

To je užasna stvarnost za koju za javnost Srbije nije olakšanje ni činjenica da dječak ubica neće nastaviti školovanje tamo gdje žele on ili njegovi roditelji, već u ustanovi zatvorenog tipa. Prema zakonu o obrazovanju, koji ne poznaje ovako jezive zločine, osnovno obrazovanje je obavezno za sve, pa i za - dječaka ubicu, ma kakav stav o tome imali država, ministri i svako od nas.


Prema saznanjima, dječak ubica je i dalje na stručnoj opservaciji i prema svim dosadašnjim rezultatima njegovog psihičkog i mentalnog stanja i sklopa neće biti pušten na slobodu. Sada je otvoreno pitanje kada će početi nastava dječaka ubice i kako će izgledati. To prvenstveno zavisi od procjene stručnjaka klinike u kojoj je on hospitalizovan. Klinika treba da pruži odgovore i na pitanje kako će nastavak školovanja uticati na njega. Niko ne isključuje ni da bi nastavak školovanja mogao loše da utiče na dječaka ubicu i pogorša njegovo psihičko stanje.


Od izvještaja klinike, ukoliko dječak ubica može da nastavi školovanje, zavisiće i po kom modelu bi mogao prati nastavu. Kako se saznaje, na to će od presudnog značaja imati procjena bezbijednosti svih uključenih u proces. Dječak ubica može da prati nastavu osmog razreda onlajn ili iz knjiga. Onlajn praćenje nastave podrazumeva da mu nijedan drugi sadržaj neće biti dostupan.

Kako sada stvari stoje, najizglednije je da će dječak ubica dobiti knjige iz kojih će učiti i da neće imati onlajn nastavu. Polaganje predmeta će, po svemu sudeći, biti onlajn, a ne uz direktno prisustvo nastavnika.


Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.