x

Ova mjesta morate posjetiti makar jednom u životu!

Huffington Post je sastavio listu od 50 destinacija koje ljudi moraju posjetiti makar jednom u životu. 

Međutim, mi smo izdvojili nekoliko gradova Evrope, Azije, Amerike i još dalje, koje svakako morate posjetiti. 

 

Venecija, Italija

 

..

Kako ne staviti Veneciju na ovaj spisak? Od pitoresknih kanala i grandioznih bazilika do šarenih kuća i prelijepih vinskih barova, ne postoji još jedno ovakvo mjesto na zemlji.

 

Sevilja, Španija

 

.

Sevilja je pravi dragulj imperijalne Španije a posebno se ponosi tradicionalnom andaluzijskom arhitekturom, velikim festivalskim slavljima i iskričavom umjetnošću.

 

Njujork, SAD

 

.

Nije čudno što se Njujork često pominje kao ``raskrsnica svijeta``. Nigde na svijetu se ne može naći takva koncentracija umjetnosti, kulture, kulinarstva i biznisa.

 

Lasa, Tibet

 

..

Lasa je duhovni centar tibetanskog budizma i tibetanskog regiona. Grad se razvio oko budističkog hrama iz 7. vijeka i u njoj živi mnogo monaha. Najveća znamenitost je palata Potala.

 

Rio de Žaneiro, Brazil

 

.

Od svjetski poznatog karnevala do savršenih prizora i plaža, Rio je grad koji treba doživjeti punim čulima. U Riju se nalaze i dvije najpoznatije plaže na planeti - Kopakabana i Ipanema.

 

London, Engleska

 

..

Sa prestižnim muzejima, čuvenim pijacama i finansijskim centrom nije ni čudo što je London jedan od najposjećenijih gradova na svijetu.

 

Marakeš, Maroko

 

..

Jedan od četiri ``kraljevska grada Maroka`` jeste iskustvo koje se ne zaboravlja - atrakcije su istorijski trg Đema el Fna, džamija Kutubija i vrtovi.

 

Petra, Jordan

 

.

Od svih drevnih gradova, Petra je jedinstvena. Nalazi se usred pustinje a njene građevine u stijenama su nešto što se mora vidjeti - uživo.

 

Rim, Italija

 

..

Šetnja kroz Rim je slična istraživanju najvećeg muzeja na otvorenom. Ni jedan drugi grad na planeti ne kombinuje istančanu umjetnost, gastronomiju i drevnu istoriju kao ovaj ``vječni grad``.

 

Varanasi, Indija

 

..

Jedan od indijskih svetih gradova je pravo iskustvo za sva čula. Svitanje na rijeci Gang kao i činjenica da je ovo grad hramova dozvoliće vam da u gradu koji broji više od milion stanovnika osamite i uživate u tišini.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.