x

Ovako se njeguje orhideja: Ne bacajte biljku, saznajte kako je možete 'oživjeti'

Orhideja je jedna od najljepšu biljaka, ipak, njena njega je mnogima problem, zato stručnjak dijeli savete za bolji rast i više cvjetanja.

Orhideja može da cvjeta nekoliko sedmica, ali nakon što cvjetovi uvenu, mnogi se nerijetko nađu u iskušenju da je bace. Ali, prije nego se odlučite na taj drastičan korak, dajte ovoj biljci još jednu šansu.

Naime stručnjaci su otkrili jednostavan trik kojim se uz promjenu temperature može podstaknuti da ponovno procvjeta, pa čak i da proizvede više cvjetova – pobrinite se da temperatura noću bude niža od dnevne!

Ta promjena temperature ne mora nužno da bude velika, ali smanjenje temperature vazduha za pet stepeni, obično u jesen, često će da podstakne ovu biljku da procvjeta.

"Premještanje u drugu sobu u kući može da bude sve što im treba, a to čini veliku razliku za većinu orhideja koje uzgajamo u kući", objašnjava Mark Bennet, stručnjak za vrtlarstvo i kvalifikovani hortikulturista, i dodaje da je previsoka noćna temperatura često krivac za izostanak cvjetova.

"Orhideje zahtijevaju da temperatura noću bude niža od dnevne kako bi se pokrenuo rast novog cvijetnog klasa. Ako nema razlike u temperaturi između dana i noći, tada orhideje ne cvjetaju. Nakon nekoliko sedmica nižih noćnih temperatura trebalo bi da se pojavi novi cvijetni klas, što znači da orhideja može ponovno da procvjeta."

Prema riječima stručnjaka, za podsticanje cvjetanja, orhidejama je, takođe, važno da se stvori količina svjetlosti kakvu bi obično imale u svom prirodnom okruženju: "To znači da izbjegavate sobe s prozorima okrenutim ka sjeveru, jer iako orhideje mogu da cvjetaju u tim uslovima, manje je vjerovatno da će ponovno da procvjetaju u svom punom potencijalu", kaže Bennet i dodaje kako je preporučljivo da izbjegavate predugo izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer su listovi orhideja osjetljivi i mogu da požute ili da dobiju smeđe "opekotine".

Još jedan savjet za podsticanje ponovne cvatnje orhideja je rezanje ocvalih cvijetnih klasova. Naime, ponekad klas poprimi smeđu ili žutu boju, djelimično ili cijelom dužinom sve do baze biljke, a u tom slučaju ne može da proizvede novi bočni izdanak ili ponovno cvjetanje.

Prema riječima stručnjaka, to ne mora nužno da znači da orhideja umire, posebno ako ostatak biljke izgleda zeleno i zdravo, ali preporučuje se rezanje svakog cvijetnog klasa koji postaje smeđ ili žuti.

"Ako su cvijetni klasovi još zeleni, ali ne cvjetaju, odsijecite klas oko dva centimetra iznad čvora ili izdanka koji se pojavljuje", savetuje Bennet, piše Žena.

Takođe, ponekad nedostatak hranjivih materija sprječava cvjetanje orhideje. Naime, orhideje koje su uzgajaju kao sobne biljke najčešće su epifitske, što znači da u prirodi rastu na drveću u tropskim šumama i da dobijaju mnogo vlage i hranjivih materija iz vazduha oko korijena i rastresitog agregata (kao što su kora drveta i mahovina) oko njih, a ne iz tla, kao kod većine sobnih biljaka.

Predugo posađena u istoj posudi, orhideja može da iscrpi dostupne hranjive materije i može da pati zbog manjka potrebnih resursa za proizvodnju veće količine cvjetova.

Zbog toga treba, kako savetuju stručnjaci, da se koristi specijalizovano gnojivo za orhideje koje dolazi u obliku raspršivača, a koje se nanosi na vazdušno korijenje i podlogu za sadnju. Korišćenje običnog gnojiva za sobne biljke trebalo bi da se izbjegava jer može da se spali korijenje.

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.