x

``Ovisan sam o šećeru``: 6 fraza o hrani koje treba izbjegavati!

``Ne bih to trebao/la jesti``, ``Danas je bio loš dan, pojest ću čokoladu`` - samo su neke od fraze koje stvaraju loš stav prema hrani i svojevrstan ovisnički odnos

Čovjek može sam sebi biti najgori neprijatelj, osobito kad je u pitanju hrana, tvrde nutricionisti. Fraze kojima sami sebi serviraju prije ili nakon jela mogu više naštetiti nego koristiti te stvoriti loše prehrambene navike, piše The Huffington Post. 

 

``Danas je bio loš dan, pojest ću čokoladu``

 

Utapanje negativnih emocija, tuge ili depresije u hrani vodi prejedanju. Nijedna dijeta ne može vam pomoći da smršavite dok ne raščistite svoj odnos s hranom. Jedite zbog užitka, a nemojte hranu koristiti kako bi se bolje osjećali jer ćete na kraju to povezivati s osjećajem ugode što će stvoriti svojevrsnu ovisnost, upozoravaju nutricionisti.

 

``Ne bih to trebao/la jesti``

 

Negativne misli mogu uništiti način na koji gledate na hranu. Umjesto da uživate u hrani, vi već planirate kako ćete preskočiti sljedeći obrok ili više vježbati. Međutim, takvim stavom hranu povezujete s kaznom zbog čega se možete osjećati kao da trebate zaslužiti hranu. 

 

``Ne bih to smio/smjela jesti``

 

Umjesto stvaranja popisa sa zabranjenom hranom, treba naučiti kako u njoj uživati u umjerenim količinama. Time se uči kontroli koja osim na ovom polju može dobro doći i u drugim segmentima života. 

 

``Probat ću ponovno iz početka u ponedjeljak``

 

Svima se može dogoditi da pokleknu tijekom tjedna, ali to ne znači da trebaju čekati ponedjeljak da bi se vratili zdravim navikama ili dijeti. Bitno je nastaviti u istom tonu već pri sljedećem obroku. Time se povećavaju šanse da ćete ustrajati u novom režimu. 

 

``Ne mogu si pomoći, ovisan/na sam o šećeru``

 

Govoriti sebi da ste ovisni o šećeru ili o bilo kojoj drugoj hrani, postaje samoispunjavajuće proročanstvo, poručuju nutricionisti. Time svom mozgu dajete instrukcije kako se treba ponašati. Stoga umjesto da određena hrana ima nadmoć nad vama preuzmite kontrolu i uživajte u onome što jedete.  

 

``Jednostavno ne mogu kontrolirati svoj apetit``

 

Što se više time zamarate, to je gore. Jednostavno se treba opustiti dok jedete i vjerovati kako znate izabrati najbolje za sebe. Slušajte svoje tijelo i nemojte dopustiti da hrana ima nadmoć nad vama. Vi kontrolirate svoj izbor, a ne on vas, savjetuju nutricionisti. 

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.