x

ISPOD RADARA

Ovo je najljepši evropski grad u koji niko ne ide

Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših - kaže Dačešin


Putopisac Robert Dačešin, tragajući za destinacijom koja nije možda široko poznata, ali očarava prekrasnom arhitekturom, pristupačnim cijenama, ukusnom hranom i brojnim zanimljivostima za istraživanje, otkriva Vroclav u Poljskoj, grad koji ispunjava sve navedene kriterije.

Neopravdano zanemaren

- Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših - kaže Dačešin o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobjegne ispod radara.


Vroclav ima čak 12 rijeka, 21 otok i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire. Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a krasi ga i vijećnica s neobičnim satom do katedrale s koje puca predivan pogled na grad. U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena, prenosi Punkufer.

Apsurdnost situacije

- Patuljci su nas nasmijavali u tim teškim vremenima, i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i potaknuti ljude da se prestanu bojati - izjavio je poljski novinar Arkadiusz Forster za BBC. Naime, oko tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom Narančastoj alternativi. Riječ je o poljskom antikomunističkom pokretu začetom 80-ih.

Jedno od nezaobilaznih mjesta je i gradska tržnica na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.