x

DOBRO JE ZNATI

Stručnjaci otkrili: Ove namirnice prirodno izbjeljuju zube

Iako hrana sama po sebi ne može izbijeliti osmijeh, postoji nekoliko onih koje vam mogu pomoći u održavanju i poboljšanju vašeg izgleda

Blistav, bijeli osmijeh odiše samopouzdanjem i pomaže vam da istaknete svoje najbolje crte lica. Ali i godine i količina kave koju pijete svako jutro mogu dovesti do promjene boje - i može biti obeshrabrujuće kada se osjećate kao da ne možete pokazati svoje biserne zube.

Postoji nekoliko dostupnih tretmana koji mogu popraviti obojeni osmijeh, uključujući trake za izbjeljivanje ili profesionalne usluge. Ali, ako tražite prirodniji i pristupačniji pristup izbjeljivanju zubi, razmislite o isprobavanju nekih namirnica koje vam mogu pomoći u izbjeljivanju zubi, piše Best Life.

- Iako hrana sama po sebi ne može izbijeliti osmijeh, postoji nekoliko onih koje vam mogu pomoći u održavanju i poboljšanju vašeg izgleda - poručio je kozmetički zubar Šin Kutlej (Sean Kutlay).

Jagode

Jagode su se često preporučivale za zdrav, blistav osmijeh. Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja može pomoći u izbjeljivanju zubi, objašnjava dr. Lauren Beker (Becker). Jabučna kiselina je prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje također povećava proizvodnju sline ako imate suha usta, što također može pomoći u sprečavanju promjene boje. Međutim, nemojte pretjerivati s jagodama jer su kisele i s vremenom bi mogle istrošiti vašu caklinu. Ako ne volite jagode, možete probati lubenice s obzirom na to da i one sadrže jabučnu kiselinu.

Ananas

Ananas sadrži bromelain, koji može razgraditi mrlje na površini zuba. Bromelain je enzim koji prati proteine. To uključuje proteine u vašim slojevima pelikule (sloj proteina iz sline), koji djeluju kao zaštitni štit za vaše zube, ali također mogu apsorbirati pigmente iz vaše hrane. Važno je nabaviti svježi ananas. Svježi ananas će imati najveći sadržaj bromelaina. Konzervirani ananas gubi bromelain tokom procesa konzerviranja.

Celer

Celer je prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje dok ga žvačete. Celer je izvrstan izvor vlakana i vitamina poput vitamina C i A, a tekstura ovog povrća može vam pomoći da sastružete čestice i bakterije sa zuba. Samo držite konac u blizini, jer celer može biti jako žilav i zapeti između zuba. I sirovi celer i sirovi krastavac su korisni u higijeni zuba zbog svojih razina vode. Celer i krastavac uglavnom su voda, čime ispiramo zube dok ih žvačemo.

Soda bikarbona

Iako soda bikarbona nije nešto za čim biste posegnuli kao međuobrok, ovaj je sastojak jedan od najstarijih lijekova za bjelji osmijeh – možda ste čak primijetiti da se reklamira na reklamama za paste za zube. Na sodu bikarbonu se često gledalo kao na prirodni kućni lijek za izbjeljivanje. Budite oprezni kada koristite sodu bikarbonu, jer prečesto korištenje može biti abrazivno za vaše zube. Mala količina sode bikarbone pomiješana s pastom za zube može pomoći posvijetliti zube kao poluredovni dio vaše rutine oralne higijene.

Mrkva

Mrkve također spadaju u kategoriju “prirodnih abraziva”, što znači da potencijalno mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. Žvakanje hrskave i sirove mrkve masira vaše desni i pomaže u uklanjanju naslaga i bakterija sa zuba. Mrkva također pomaže u jačanju zubne cakline osiguravajući velike količine vitamina. Sličan učinak mogu imati jabuke i lisnato povrće.

Mliječni proizvodi

Od malih nogu su nas učili da kalcij pomaže u održavanju jakih kostiju, uključujući zube. Mliječni proizvodi poput sira, jogurta i mlijeka sadrže kalcij i fosfate koji jačaju caklinu i podupiru remineralizaciju, potencijalno smanjujući površinske mrlje. Ova vrsta hrane se također bori protiv karijesa, a mliječni proizvodi s visokim udjelom mliječne kiseline, uključujući svježi sir, kiselo vrhnje i grčki jogurt, veoma su korisni. Mliječna kiselina pomaže u zaštiti vaše zubne cakline, a mi to ne želimo izgubiti jer kada jednom nestane, više nema. Ispod zubne cakline nalazi se dentin, koji se najlakše boji. Dakle, štiteći zubnu caklinu, u biti pomažete svojim zubima da ostanu bijeli.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.