x

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Žene otkrile šta ih je potaklo na prevaru: Čak 73 posto je navelo ovaj razlog

Devet od 10 žena reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u kućnim poslovima

Većina žena koje varaju to čine jer osjećaju da im partneri ne pomažu u svakodnevnim obavezama, pokazalo je veliko istraživanje provedeno u Francuskoj 2016. godine.

Istraživanje s višestrukim izborom od 10.000 žena pokazalo je da je 73 posto žena koje su bile nevjerne to učinilo djelimično zato što je njihov partner bio nezainteresovan da pomaže u kućnim poslovima i drugim poslovima vezanim za život.

Anketu je proveo Gleedon, internet-stranica fokusirana na žene u vezama. Na pitanja su odgovarali isključivo korisnici sajta. U anketi su mogli da navedu nekoliko razloga koji su ih potakli na aferu, a među tim odgovorima većina njih je – nebriga partnera o kućnim poslovima.

U istom istraživanju, skoro devet od 10 žena reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u kućnim poslovima, dok je 84 posto otkrilo da su se već posvađale sa svojim partnerima oko toga.

Ženski libido se smanjuje

Nedavno je takođe sprovedena studija čiji su rezultati zasnovani na ovom istraživanju. Naime, istraživanje objavljeno u Arhivu seksualnog ponašanja pokazalo je da žene gube želju da vode ljubav sa muškarcima koji odbijaju da rade kućne poslove.

Psiholozi Emili A. Haris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive s partnerima i imaju djecu, a postavljana su im pitanja o nivou seksualne želje žena, podjeli kućnih poslova sa muškim partnerima i kako se osjećaju u vezi s tom podjelom, prenosi Objektiv.rs.

Žene koje su radile većinu kućnih poslova imale su znatno manju želju za seksom sa svojim partnerom u poređenju sa ženama u vezama u kojima su muškarci više uključeni u kućne poslove. Drugim riječima, žene su bile mnogo više seksualno uzbuđene od muškaraca koji su kuhali, čistili i brinuli o djeci.


Ali najzanimljiviji dio otkrića je bio razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje gomile kućnih poslova, i nije samo zato što su žene bile zauzete i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička faktora koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podjela kućnih poslova imala toliki utjecaj na želju žena.


Žene ne žele da budu majke svojim partnerima

Prvo, studija je otkrila da su žene koje su preuzele više kućnih poslova vjerovatno doživljavale dinamiku kao nepravednu, a ovaj osjećaj nepravednosti u vezi je bio dio onoga što je dovelo do manje želje za njihovim partnerom.

Ovo je važno, ističu istraživači u radu, jer pobija argument da žene preuzimaju više kućnih poslova zato što to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako je ovo možda tačno za neke, ova studija je pokazala da su žene u neuravnoteženim partnerskim odnosima zapravo često ogorčene zbog situacije.

Drugo, istraživači su otkrili da žene koje su se suočile sa neravnotežom kod kuće češće osjećaju da njihov partner zavisi od njih. Osjećaj da se vaš muškarac oslanja na vas da se brinete o njemu i obavljate osnovne životne zadatke za njega bio je još jedan faktor povezan sa nižim seksualnim nagonom.

Kako Haris i tim ističu, pranje nečijeg veša, kuhanje za njega, čišćenje za njima i planiranje njihovog društvenog kalendara su zadaci koje ljudi obično rade za djecu. Dakle, kada žena mora da obavlja ove zadatke za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i djeteta, što žene, predvidljivo, ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.