x

ISTRAŽIVANJA

Analiza karcinoma iznenadila i zaprepastila naučni tim

Oni mogu postati agresivniji, bolje izbjegavaju imunološki sistem i bolje se šire po tijelu

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je “skoro beskonačnu” sposobnost tumora da rastu i prežive, kažu naučnici, a prenosi BBC. Rezultati devetogodišnjeg praćenja raka pluća “iznenadili” su i “zaprepastili” naučni tim koji je dobio uvid u strašnu silu protiv koje se bori. Zaključili su da je potrebno više pažnje posvetiti prevenciji, s tim da je malo vjerovatan lijek “jedna veličina za sve”.

Nisu fiksni

Cancer Research UK kaže da je rano otkrivanje raka od vitalnog značaja. Studija, nazvana TracerKs, pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje.

Rakovi se vremenom mijenjaju i evoluiraju, nisu fiksni i nepromjenljivi. Oni mogu postati agresivniji, bolje izbjegavaju imunološki sistem i bolje se šire po tijelu.

Tumor počinje kao jedna, oštećena ćelija, ali postaje mješavina miliona ćelija koje su sve mutirale na malo različite načine. TracerKs je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

- To nikada ranije nije urađeno u ovakvim razmjerama - rekao je profesor Čarls Svanton s Instituta Frensis Krik i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Težak zadatak

Više od 400 ljudi, liječenih u 13 britanskih bolnica, imalo je biopsiju različitih dijelova karcinoma pluća kako je bolest napredovala.

- Iznenadilo me je koliko tumori mogu biti prilagodljivi. Ne želim da zvučim previše depresivno u vezi s ovim, ali mislim, s obzirom na skoro beskonačne mogućnosti u kojima tumor može da evoluira, i veoma veliki broj ćelija u tumoru u kasnoj fazi, koji može biti nekoliko stotina milijardi ćelija, da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnoj fazi bolesti težak zadatak. Mislim da nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove - rekao je profesor Svanton.

Šta povećava rizik

Gojaznost, pušenje, alkohol i loša ishrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upale u tijelu također se smatra načinom za prevenciju raka. Upala je vjerovatno objašnjenje zašto zagađenje zraka izaziva rak pluća i zapaljenske bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva. Evoluciona analiza je objavljena u sedam odvojenih studija u časopisima „Nature“ i „Nature Medicine“.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.