x

jako nevrijeme

Apokalipsa u Sloveniji: Nevrijeme uništilo grad, automobili potpuno zatrpani u klizištu! Ljudi ostali bez vode!

Situacija u Sloveniji je dramatična pošto je tu zemlju sinoć pogodilo jako nevrijeme. Potopljena su brojna mjesta, a stotine vatrogasaca i pripadnika drugih hitnih službi su na terenu.

FOTO: EPA/ZIGA ZIVULOVIC JR/VOICE OF AMERICA

U razornim poplavama u četvrtak i petak poginule su tri osobe i uništeni su putevi, mostovi i kuće u maloj alpskoj zemlji. Dvije trećine teritorije su bile pogođene.

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem dijelu zemlje otklanjaju posljedice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

U Opštini Medvode, zbog velike količine padavina, vodotoci na području cijele opštine poplavili su nekoliko objekata i površina. Aktivirala su se i klizišta, prenosi N1 Zagreb.


FOTO: EPA/ZIGA ZIVULOVIC JR/VOICE OF AMERICA

U Kamniku je evakuisano na desetine stanovnika sa najugroženijih mjesta, prema riječima gradonačelnika Mateja Slapara situacija je alarmantna, a ogroman dio putne i druge mreže je uništen.

U Kamniškoj olastii dalje vladaju izuzetno teški uslovi. Put za prevoj Črnivec je na više mjesta porušen, most u Stahovici i neprohodni put za Kamnišku Bistricu, ozbiljna je situacija i u Bistričici, a na području Tunjica, posebno u Lanišu, neke objekte je odnijela klizišta.


Niz tokove Kamniške Bistrice, Bistričice i Tunjiščice slile su se velike količine vode, a na vlažnom terenu su se pokrenula ogromna klizišta.

„Lavine su odnijele dosta puteva, uključujući i kuće, ugroženi su pojedini objekti u dolini Črne, u Krivčevu je kritična situacija. Zbog vanredne količine vode propusti su popustili, pa je voda uništila ogroman dio putne mreže u opštini“, opisao je situaciju gradonačelnik Kamnika, prenose slovenački mediji.

Na ovim prostorima je putna mreža manje-više uništena, od republičkih do lokalnih puteva, kao i vodovodna i kanalizaciona mreža. Put do Črnivca ostaće neprohodan nekoliko dana ili čak nedjelja.


Na snimcima sa društvenih mreža mogu se vidjeti i automobili koji su do krova zatrpani zemljom i kamenjem koje ponijelo klizište.

Vatrogasci i gorski spasioci su ipak uspjeli da dođu do najugroženijih mjesta, a juče i danas je uz pomoć policijskog helikoptera izvršena i evakuacija stanovnika sa ovih prostora.

Oštećen je i vodovod, pa je veliki dio stanovništva i dalje bez vode. Prema posljednjim informacijama, ekipe kamničkog komunalnog preduzeća uspjele su da obezbijede vodosnabdijevanje dijela grada Kamnika, a napori da se voda obezbijedi za ostatak domaćinstava još traju.


Građani koji nemaju vodu za piće mogu je inače nabaviti na sabirnim mjestima. Istovremeno, nadležni upozoravaju da ga treba prokuhati.

Voda je poplavila i područje Barutane, a sa njom su uništeni i brojni privredni objekti i drugi objekti, nove prostorije gorskih spasilaca koje su nakon višegodišnjih napora otvorene prije nepunih godinu dana.

Vatrogasci su od ranih jutarnjih sati na terenu i u Mozirju, gdje se rijeka Savinja izlila iz korita.


“Činimo sve što možemo u datoj situaciji”, objavili su lokalni vatrogasci na Fejsbuku.

Iz Vatrogasne stanice za N1 kažu da je situacija ozbiljna i da stvari rješavaju prema prioritetima. Poplavljeno je i mjesto Mozirje.

U mjestu Poljana potopljen je put, a bujica je bila toliko jaka da je jednom trenutku odnijela automobil u kojem se nalazila žena.


Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo Sloveniju zatvorene su mnoge dionice puteva i auto-puteva širom zemlje.

Na pojedinim delovima auto-put izuzetno je dopuštena vožnja bez vinjete. Zatvorene su i neke željezničke linije.


Kurir.rs/N1, Gorenjski glas

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.