x

Aston Martin DB5 slavi 60. godina od premijere

Kažu da je ljepota u oku posmatrača, istina. Ali DB5 je automobil koji fascinira svakog ljubitelja oktana. Prelijepi kupe ovog mjeseca puni 60 godina, nakon što je debitovao davne 1963. godine na sajmu automobila u Frankfurtu.

Kako bi proslavio godišnjicu, Aston Martin je organizovao foto snimanje zajedno sa svojim modernim nasljednikom, DB12.

Na IAA 1963. predstavljen je s novorazvijenim 4,0 litarskim motorom. To je u osnovi bila značajno nadograđena verzija 3,7 litarskog agregata koji je pokretao DB4 lansiran 1958. Aston Martin je pogurao njegovu snagu na 282 KS, što je bilo prilično impresivno za rane 1960-e.

U 2023. novi DB12 ima više nego dvostruko veću snagu, zahvaljujući twin-turbo V8 4,0 litarskom AMG-ovom motoru sa 671 KS.

Snaga DB5 je bila dovoljna za najveću brzinu veću od 241 km/h, što je podstaklo ljude iz Gaydona da ponosno napišu u brošuri: "DB5 je najbrži regularni GT s četiri sjedišta na svijetu."

Osim ljepote i mišića, automobil Džejmsa Bonda je bio izuzetno napredan, budući da je došao s novim karakteristikama poput klima uređaja i električno spuštenim prozorima.

Performanse, zaštitni znak Aston Martina još prije 60 godina, bile su u skladu s vitkim stilom automobila – proizvod italijanskog proizvođača karoserija Carrozzeria Touring Superleggera, navodi "AutoBlog".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.