x

Beauty savjeti za bujne, sjajne i zdrave trepavice

Bujne trepavice san su mnogo žena - ali im, priznaćete, ne posvećujemo dovoljno pažnje! Uglavnom se ona svodi na izbor odgovarajuće maskare! Ipak, one traže mnogo više brige... a uzvratiće priželjkivanim bogatim volumenom!

Evo šta vam je činiti (što češće):

#1 Uklonite maskaru

Veoma je važno detaljno ukloniti naslage osušene maskare jer one mogu uzrokovati slabljenje trepavica i dovesti do pretjeranog ispadanja. Takođe, važno je biti izuzetno nježan prilikom skidanja šminke jer nagli pokreti mogu slomiti trepavice i uzrokovati iritaciju oka.

Nakon što blazinicu natopite sredstvom za skidanje šminke ostavite je na oku neko vrijeme, a potom laganim potezima uklonite omekšale ostatke šminke. Pritom izbjegavajte trljanje kapaka i čupanje zgrušanih ostataka maskare jer ćeš ovim postupcima sigurno oštetiti trepavice.


#2 Spriječi blokiranje očnih žlijezda

Nakon što ste uklonili ostatke šminke uzmite čisti jastučić te ga polako gurnite prema liniji trepavica na gornjem kapku. Zatim, drugom čistom blazinicom to isto učini prema donjoj liniji trepavica.

Naše oči imaju stotine sitnih žlijezda na kapcima koje podmazuju površinu oka. Njihovim čišćenjem se sprečava moguće začepljene i iritacije okolnog područja. Na primjer, blefaritis je upala rubova očnih kapaka koja direktno zahvata folikule trepavica, što uveliko utiče na njihov razvoj.

#3 Koristite serume

Kako biste pospješili izgled i teksturu trepavica možete koristiti različite specijalizovane serume i prirodna ulja, a jedno od najuspješnijih u ovom području sigurno je ricinusovo. Osim što sjajno djeluje na oporavak tanke i oslabjele kose može učiniti i čuda za vaše trepavice.


#4 Odmor od dodataka

Činjenica da zbog pandemije koronavirusa sve više vremena moramo provoditi kod kuće za nas u ovom slučaju može biti i prednost. Mali predah od svakodnevnog nošenja maskare može se pozitivno odraziti na stanje trepavica, posebno ako ste ljubiteljica onih vodootpornih.

Takođe, još jednom vas podsjećamo kako je od izuzetne važnosti redovno mijenjati proizvode koje nanosimo na trepavice i oči jer proizvodi kojima je istekao rok trajanja mogu nanijeti više štete nego koristi.

Isto pravilo vrijedi i za ekstenzije te umjetne trepavice – odmor od njih je ponekad prijeko potreban za obnovu prirodnih vlasi!


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.