x

Bentley u aprilu 2024. prestaje sa proizvodnjom W12 motora

Bentley je saopštio da će sljedeće godine prekinuti proizvodnju svog čuvenog W12 motora, nakon što proizvede najmoćniju verziju ikada za ultra-ograničeno izdanje Bentley Batura.

Proizvodnja twin-turbo agregata će se zaustaviti u aprilu 2024. godine, jer britanska firma želi da ubrza korak ka svojoj strategiji Beyond100, prema kojoj će svaki Bentley model biti elektrifikovan do 2030. godine.

Bentley će sada fokusirati napore na svoju V8 i V6 hibridnu liniju i pretvoriće svoju proizvodnu liniju za W12 u "prošireno područje" za ove pogonske sklopove.

Kada se proizvodnja završi sljedeće godine, biće proizvedeno oko 105.000 primjeraka W12 motora od kada je predstavljen 2003. godine.

Posljednji 6.0 litarski W12 će pokretati 18 Batur Coupea, a sa 739 KS biće to najmoćniji SUS motor ikada ugrađen u serijski Bentley.

Batur je već rasprodat, ali Speed varijante modela Continental GT Mulliner i Flying Spur Mulliner i dalje mogu da se naruče sa W12 motorom.

Bentley očekuje da će se narudžbine za W12 varijante Continentala i Flying Spura zatvoriti u decembru ove godine, uz veliku potražnju, ali nije otkrio koliko je još jedinica ostalo, prenosi "AutoBlog".

Izvor: nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.