x

Zenica

Bh. violinist i kompozitor Benjamin Ribić nastupio u BNP! (Foto)

Bh. violinist i kompozitor, konceptualni umjetnik Benjamin Ribić, održao je solo recital na ovogodišnjoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Zeničko proljeće 2023.

Program je sastavljen od savremenih djela za solo violinu, a koncert se održao u Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici (mala scena), sa početkom u 19h. Ovaj mladi bosanskohercegovački violinista i kompozitor jedan je od najperspektivnijih bh. umjetnika mlađe generacije.

Violinu svira od devete godine i znanje je sticao od eminentnih pedagoga i solista u BiH kao i van njenih granica. Njegova prva notna publikacija, ”Tri komada za solo violinu” je objavljena u Oktobru, 2020. u saradnji sa Zavičajnim muzejem u Travniku, a njegova djela objavljuje najpoznatija svjetska izdavačka kuća u domenu notnih publikacija Universal Edition A.G, Wien. Osnivač je i umjetnički rukovodilac Ansambla za Novu Muziku ”Vojin Komadina” pri Katedri za Kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kompozitor je savremene umjetničke/elektroničke muzike, a svoja djela ostvaruje i u domenu sound i video arta, ali i performansa. Student je Violine na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko    

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.