x

Bolid Formule E novi brzinski rekorder u zatvorenom prostoru (VIDEO)

Prvi potpuno električni Porsche Taycan je ušao u Ginisovu knjigu rekorda 2021. godine, kao automobil koji je postigao najvišu ikada zabilježenu brzinu u zatvorenom prostoru.

 Ona je tada bila izmjerena u kongresnom centru u Nju Orleansu, a iznosila je 165,1 km/h. Međutim, kada se uporedi s novim rekordom čini se prilično mizernom.

Kako navodi "Autonet", vozač Džejk Hjuz iz ekipe NEOM McLaren Formula E Team, svojim električnim bolidom nove generacije, još u fazi razvoja, postigao je brzinu u zatvorenom prostoru od čak 218,71 km/h.

Rekordna vožnja je obavljena na dionici staze duge dva kilometra, na kojoj će se voziti trke Formule E u Londonu, a koja prolazi kroz tamošnju arenu ExCeL London.

Unutar arene, površine 100.000 m2, vozači su morali da krenu iz mjesta, prođu krivinu od 130 stepeni, pa zatim da ubrzaju na 346 metara dugoj ravnici, a potom se tamo i zaustave. Sofisticirani mjerni uređaji su postavljeni na pet metara od početka zone kočenja, kako bi uhvatili bolide pri najvišoj mogućoj brzini.

Događaj nije bio namjenjen samo rušenju brzinskog rekorda, već je uključivao i utrkivanje s vozačem tima Mahindra Racing, Lucasom di Grassijem. Nadograđeni bolidi oznake GenBeta su pokretani elektromotorima snage 400 kW, prenosi "AutoBlog".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.