x

Četiri najveće greške koje pravite u vezi!

Problemi u vezi nisu ništa neuobičajeno, a psiholozi smatraju da je najvažnije naučiti kako ih prebroditi.

Dr John Gottman, istaknuti stručnjak sa Univerziteta Washington koji se godinama bavi tom problematikom te autor knjige `Sedam načela koji čine brak uspješnim` (`The Seven Principles for Making Marriage Work`), iza kojeg je objavljeno oko 40 knjiga i 190 naučnih radova, otkriva koje četiri glavne greške ljudi rade u vezi ili braku te kako ih otkloniti.

 

Ovaj profesor psihologije kaže da za samo pet minuta posmatranja može s tačnošću oko 90 posto reći hoće li se neka veza raspasti ili ne.

 

Kritikovanje

 

Kritikovanje je, pokazala su mnoga istraživanja, jedan od najvećih problema koji se pojavljuju u vezama. Sasvim je normalno da vam neke stvari ne pašu, ali nemojte stalno kritikovati partnera, dovoljno je požaliti se da vam nešto smeta. To što je neko npr. zaboravio otići do trgovine, ne znači da imate posla s lošom osobom. Gottman objašnjava da je pretjerani kriticizam veliki kamen spoticanja. Za svaki je odnos vrlo opasno kad jedna osoba u vezi konstantno krivi drugu za sve, povezujući to s ličnosti partnera. Osobe koje imaju uspješnu vezu komuniciraju i ukazuju na problem kod oboje te na oprezan način pokreću razgovor o osjećajima. Dame, jeste li pročitale? Naime, kritika je nešto čemu su sklonije pripadnice ženskog spola, pokazale su mnoge analize.

 

Vrijeđanje

 

Ismijavanje, vrijeđanje ili prezir koji jedna osoba pokazuje prema drugoj, Gottman smatra glavnim krivcima za raspad mnogih brakova.

 

Odbrambeni stav

 

Reakcija na kritiku je takođe važna za svaki odnos. Partneri koji imaju zdrav odnos prihvatali su kritiku ili su čak preuzeli odgovornost za dio problema. Stalno prebacivanje krivice niko neće trpjeti. `Ti si problem, a ne ja`, je rečenica koja dovodi do eskalacije sukoba između dvije osobe.

 

Ignorisanje

 

Pokušaj guranja problema pod tepih nikad nije dobro dugoročno rješenje. Ako se taj obrazac često praktikuje, može dovesti do toga da problemi ostanu, a partner ode – zauvijek.

 

Kako riješiti ove greške u vezi:

 

1. Komunikacija

 

Razgovor između partnera, ključan je za kvalitetan odnos. Neka su istraživanja pokazala kako partneri s djecom razgovaraju svega 35 minuta u cijeloj sedmici! Zato komunicirajte što više.

 

2. Ne ignorišite partnera

 

Studije su pokazale kako je bitno privući pažnju partnera i zainteresovati ga za razgovor. Ako partner ne reaguje na vas, vaš odnos time polako gubi. Dr Gottman kaže kako su parovi koji su ostali u braku reagovali na poziv partnera u 86 posto slučajeva. Oni koji su se razveli u čak 33 posto slučajeva nisu reagovali – stoga nemojte ignorisati vašeg partnera kad vam nešto pokušava reći.

 

3. Pokažite divljenje

 

Zvuči vam nevjerovatno kad čujete da neko još uvijek zaljubljeno govori o svom partneru/ici? Studije su pokazale kako su oni parovi koji svog partnera vide boljim nego što je, na dobrom su putu. A oni koji svog partnera vide gorim nego što je, najvjerovatnije će završiti s razvodom.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.