x

ODA PORODICI

Citroën predstavio novi Berlingo: Prostranost i praktičnost iznad svega

S trećom generacijom Berlinga stižu dvije dužine karoserije na kojoj nekoliko elemenata podsjeća na Citroënov crossover Cactus.

Treći član višestruko upotrebljive PSA porodice koju čine Peugeot Partner i Opel Combo zasnovan je na grupacijskoj EMP2 platformi s kojom stiže kraći prevjes preko prednje osovine, bolja upravljivost i manji radijus kruga prilikom okretanja.

S nekoliko karoserijskih detalja koji podsjećaju na omiljeni/omraženi crossover Cactus, Citroën će Berlingo treće generacije standardno nuditi s 4,4 metra dugom karoserijom, a za kupce kojima treba više prostora (i sjedišta) nudit će se i duža karoserija čija dužina iznosi 4,75 metara.

Zahvaljujući, pored ostalog, i ravnoj podnici prtljažnik u kraćoj karoserijskoj verziji može "progutati" 775 litara, što je 100 litara više u odnosu na prethodnika, a najveća dužina prostora za utovar stvari iznosi 2,7 metara. Pored svega, tu je i 28 pretinaca u kabini u koje stane dodatnih 186 litara.

U kombinaciji s XL karoserijom, bez trećeg reda sjedišta, zapremina prtljažnika iznosi 1.050 litara, a dužina utovarnog prostora je 3,05 metara. Dva dodatna sjedišta u trećem redu koja se mogu vaditi iz automobila imaju mogućnost uzdužnog pomjeranja (130 milimetara), a opcija su koja se neće nuditi u kombinaciji s kraćom karoserijom.

Pokretan s 1,2-litarskim trocilindarskim turbobenzinskim motorom, Berlingo će se nuditi sa 110 i 130 KS, a dizelska ponuda zasnovana je na 1,5-litarskom motoru koji će se moći dobiti sa 75, 100 i 130 KS. U zavisnosti od pogonske opcije, nudit će se ručni 6-stepeni ili automatski 8-stepeni mjenjač. Za optimalno prijanjanje pogonskih točkova u opciji će se ponuditi i elektronski kontrolisan sistem s pet radnih programa.

Nivo standardnih i opcionih sigurnosnih i sistema za pomoć vozaču ne razlikuje se od nivoa koji Citroën nudi uz ostale modele iz svoje ponude, a multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja kompatibilan je s aplikacijama Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink.

Prvi primjerci novog Berlinga do kupaca bi trebali stići u drugoj polovini godine.


Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.