x

ČUDO U BORSKOJ BOLNICI: Žena primljena s bolovima, ljekari poslije pregleda ostali zabezeknuti!

Kada su ljekari Opšte bolnice u Boru primili pacijentkinju iz okoline tog mjesta zbog bola u trbuhu nisu ni slutili da je u pitanju slučaj za koji su do tada vidjeli samo na televiziji. Pacijentkinja je spadala u grupu ``jedan u milion`` jer su joj unutrašnji organi na suprotnim stranama!

- U pitanju je veoma rijedak slučaj, poznatom kao ``situs inversus``, koji je karakaterističan za 0,01 odsto svjetske populacije. Kod ``situs inversusa``, unutrašnji organi su rapoređeni na suprotnim stranama od uobičajenih. Najprostije rečeno, kao da ih gledamo u ogledalu – kaže hirurg dr Goran Joksimović.

 

Za ``situs inversus`` je karakteristično da se srce, umjesto na lijevoj, nalazi na desnoj strani pluća, dok je jetra, umjesto na lijevoj, smještena na desnoj strani tijela.

 

- Pacijentkinja je primljena sa simptomima napada slijepog creva, ali je bol bio na lijevoj strani trbuha. Brza analiza je pokazala da je u pitanju ``situs inversus``, tako da smo i operaciju obavili na suprotnoj strani od uobičajene – kaže dr Joksimović.

 

Pacijentkinja se oporavlja, sve je proteklo u najboljem redu, a ljekari će pamtiti ovaj nesvakidašnji slučaj.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.