x

Dodjelom nagrada završen 3. Festival dječije umjetnosti u Sarajevu!

Sinoć je revijalnim koncertom završen 3. Festival dječije umjetnosti u Sarajevu. Festival je takmičarskog karaktera  i iz tri umjetničke oblasti  (književnost, teatar i muzika) dodjeljuju se nagrade. U art radionicama iz lutkarstva, slikarstva i vajarstva, djeca predškolskog i školskog uzrasta su kreirala svoju bajku modelirajući svoje predmete, kreirajući svoje lutke, crtajući svoje impresije na velikom platnu. 

Nekoliko hiljada djece prisustvovalo je svim programima Festivala, djeca su se javila i na Konkurs za najljepšu bajku, učestvovala u čaroliji umjetnosti i podržala svojim osmijesima i aplauzima sve što smo za njih pripremili.

 

Preko 300 učesnika Festivala predstavilo se u osam pozorišnih ostvarenja iz BiH i Regije, više od 200 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, svaki dan poznati bh. umjetnici su s djecom osmišljavali nove kreacije, mlade muzičke snage su pokazali kako se svira, pjeva, komponira, balerine kako se pleše, horovi kako se zdušno i u timu donose najljepše melodije.

 

Svi programi su realizirani od 3. do 6. maja u tri prostora: Narodno pozorište, Pozorište mladih i Velika sala Općine Stari Grad.

 

Na završnoj ceremoniji u Velikoj sali Općine Stari Grad proglašeni su i  dobitnici nagrada iz tri takmičarske oblasti.

 

Žiri u sastavu: Mirsad Bećirbašić (predsjednik), Šefik Daupović i Lidija Pavlović-Grgić, odlučili su da prva nagrada, 

 

PLANETA BAJKI, ide književnici Mariji Fekete Sullivan koja je napisala bajku “Mali klikeraši”.

 

Druga nagrada ide u ruke Aide Šačić Nezirović za bajku “Dvije Sare”. Treće mjesto  dijele Tatjana Andrejević za bajku „Izgubljena inspiracija“ i Oliver Paligorić za bajku «Ja sam blento».

 

I naši mladi autori su učestvovali na Konkursu i istakli se kao vrlo vješti kreatori, stoga dodjeljujemo i njima nagradu za najbolje mlado spisateljsko pero “Aida”. 

 

Prva nagrada Nagrada za najbolje mlado spisateljsko pero «Aida» ide Merjem Husejnović  za bajku „Čarolija i tri vile“.

 

Druga nagrada ide Lani Mlađen za bajku „Hrast“.

 

Treće mjesto dijele Muniba Memić za bajku  Ružica i jedanaest Štrumfova“ i Tarik Sijarić za bajku «Moj nevidljivi prijatelj Tom».

 

Helena Divković dobitnica je  specijalne nagrade za iskazanu brižnost prema vilinskom svijetu.

 

Muzičke nagrade ove godine dodjeljene su slijedećim dobitnicima: 

 

Plaketa za najbolji vokal ide u ruke našoj vrsnoj mladoj solistici Amini Bilalbegović. 

 

PLANETA MUZIKE za  doprinos u razvoju horske umjetnosti ide horu Horoljupci Vokalni ansambl iz Bugojna. 

 

Žiri u sastavu Semir Krivić (predsjednik), Alma Ferović-Fazlić i Indira Kučuk-Sorguč, nakon odgledanih osam predstava koje su ušle u uži izbor a dolaze iz BiH, Hrvatske i Srbije, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu Planeta Teatar ide Pozorištu mladih Novi Sad koje je sjajno osmislilo i izvelo predstavu “Kako je otkriveno letenje”.

 

Armin Omerović je dobitnik nagrade za najboljeg glumca Festivala za uloge Mare i Taneta u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

 

Najboljom glumicom Festivala je proglašena Mona Muratović za uloge Dramatike i Brižne u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

 

Nagradu za najbolju režiju dobio je Nedžad Maksumić za režiju predstave “Princ iz moje ulice” Pozorišta lutaka Mostar.

 

 Nagrada publike “Najjači aplauz” ide predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

 

Nagrade u iznosu od ukupno 6.000 KM obezbijedili su Messer BH Gas, Vakufska banka, BH Gas i Gadžo komerc.

 

- ``Hvala svim učesnicima, partnerima, gostima, prijateljima, sponzorima a prvenstveno hvala djeci koja dolaze na predstave, javljaju se sa svojim radovima na konkurs, slikaju, pjevaju, plešu i pretvaraju svoje ideje u prave male-velike kreacije. Vidimo se na 4. Festivalu dječije umjetnosti slijedeće godine``, poručili su organizatori.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.