x

Na snagu stupa za dvije godine

Dogovorena promjena formata Lige prvaka, klasična grupna faza odlazi u historiju

UEFA i ECA su postigli dogovor oko promjene formata Lige prvaka, izvještava Gazzetta dello Sport.

Liga prvaka je najelitnije klupsko takmičenje na svijetu. Obzirom da okuplja najbolje igrače i klubove najprimamljivije je i za sponzore.

Iz tog razloga UEFA čini sve da Liga prvaka zadrži kvalitet i reputaciju svog najboljeg takmičenja zbog čeka je i sjela za pregovarački stol sa ECA-om, odnosno Evropskom asocijacijom fudbalskih klubova.

Navodno je i postignut dogovor oko promjene formata takmičenja pa će se Liga prvaka u periodu od 2024. do 2027. godine igrati sa 36 klubova.


Bit će predstavljena i nova formula prema kojoj će svaki učesnik grupne faze odigrati najmanje deset utakmica, dok klasična grupna faza prestaje da postoji.

Više neće biti slučaj da se protiv istog rivala igra po dva puta (kući i na strani), već će se igrati po pet utakmica na domaćem i gostujućem terenu sa različitim protivnicima.

Klubovi će se praktično nalaziti u istoj ligi, voljom žrijeba na osnovu rankinga odlučit će se ko će s kim igrati, a osam prvoplasiranih će izboriti plasman u osminu finala.


Timovi od 9. do 24. mjesta će igrati play-off, ekipe od 9. do 16. mjesta će biti nositelji. Timovi koji su završili od 25. pa do posljednjeg mjesta će biti eliminisani bez mogućnosti igranja u Europa ligi.

Osam pobjednika play-offa će se priključiti osam najboljih iz ligaškog dijela nakon čega slijede utakmice klasične nokaut faze.

Računajući novac od TV prava i sponzora godišnji prihod će iznositi 5 milijardi eura po sezoni, tj za 1.5 milijardi u odnosu na sadašnju zaradu.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.