x

Dok ih drugi ukidaju, Volvo sprema svoj prvi minivan

Volvo je objavio tizer za svoj novi model – električni premijum MPV.

Vijest je utoliko zanimljivija, jer Volvo nikada u svojoj istoriji nije imao takvo vozilo. Do sada su u njihovoj ponudi dominirale limuzine i karavani, a u posljednje vrijeme i krosover/SUV vozila.

Iako je trend prodaje višenamjenskih ili MPV vozila posljednjih godina u dramatičnom padu, na račun SUV modela, švedski proizvođač ima drugačije planove.

Naime, u četvrtak se zvanično pojaviio prvi video-tizer novog modela EM90, koji je označen kao prvi potpuno električni premijum MPV.

Volvo započinje svoju kampanju za novi model riječima "zamislite pokretni prostor u kome možete biti samo vi; mjesto gdje se možete povezati sa svojim najmilijima, stvarati, opuštati, raditi ili samo razmišljati".

Britanski Autocar tvrdi da, iako to nije zvanično potvrđeno, vjeruje da će EM90 biti bliski rođak kineskog modela Geely Zeekr 009 – luksuznog MPV-a sa šest sjedišta sa ubjedljivim performansama i zanimljivim dizajnom.

Geely Zeekr 009 se "razvukao" na 5209 mm dužine i 2024 mm širine, pa ne čudi što ima tri reda sjedišta u konfiguraciji 2+2+2.

Kutijasti dizajn ne treba da vas zavara, jer aerodinamika je odlična - koeficijent otpora vazduha iznosi 0,27. Ima električni pogon uz podršku ogromne baterije kapaciteta čak 140 kWh.

Dva elektromotora pokreću sva četiri točka i proizvode preko 530 KS, pa uprkos masi od 2830 kg, ovaj kineski minivan može da ubrza do 100 km/h za svega 4,5 sekundi.

Zeekr 009 je baziran na istoj Geely Group SEA mehaničkoj platformi kao i Volvo EX30, baš kao i novi Smart #1 i brojni EV na kineskom tržištu, drugih brendova u vlasništvu kompanije Geely – a očekuje se da će i EM90 slediti isti obrazac.

Volvo je najavio da će EM90 imati svjetsku premijeru 12. novembra 2023. Prednarudžbine će početi za kupce u Kini istog datuma.

Više detalja o ovom potpuno novom automobilu očekujte u narednim mjesecima, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.