x

Električni vazdušni taksi završio probni let

Engleska startap kompanija očekuje komercijalno uvođenje eVTOL (electric vertical take-off and landing) letjelice u vidu taksi službe već 2026. godine.


Prototip letjelice električnog vazdušnog taksija VX4 sa pogonom na baterije, obavio je ove nedjelje svoj prvi probni let i to brzinom od 70 km/h, piše TheNextWeb.

Iako taksijem nije upravljao Korben Dalas iz Petog elementa, već je kompanija letjelicu kontrolisala daljinski, to svakako predstavlja značajnu prekretnicu u svijetu i na jedan način donosi sajberpank u svakodnevicu.

VX4 je dostigao ciljanu brzinu na aerodromu Kotsvold na jugozapadu Engleske i uspješno je poletio, lebdio, letio i potom sletio.

Kompaniju Vertical Aerospace osnovao je Stiven Ficpatrik, a 2016. sa njom je ušao u svijet eVTOL letjelica sa vizijom da elektrifikuje urbani vazdušni saobraćaj.

Njegovu letelicu pokreće osam elektromotora postavljenih na pokretne gondole, a 1 MW snage koju može da postigne, kompanija je razvila zajedno sa poznatim proizvođačem automobila Rolls-Royce. Ovaj vazdušni taksi može se pohvaliti dometom od 161 km sa maksimalnom brzinom od čak 322 km/h.

(Benchmark.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.