x

Emir Čović Tole - autor knjiga "Vuk samotnjak" i "Povratak iz mrtvih" osvaja Evropu!

Iako je stopostotni ratni vojni invalid bez noge, sa štakama u rukama, Emir Čović Tole sa knjigama koje je sam napisao, finansirao i objavio osvaja Evropu. Do sada je svoje knjige promovisao u osam država i više od stotinu gradova širom Evrope. 


Emir je u Berlinu imao 8 promocija u zadnje dvije godine svog književnog djelovanja, a sve to uz podršku IKC Berlin na čelu sa Advan ef. Ljevakovićem, koji mu je 2009. godine donirao protezu sa svojim džematom, te mu je tako vraćena mogućnost kretanja bez štaka. Udruženje žena BH Izvor Berlin na čelu sa predsjednicom Azrom Tetarević je također doprinijelo ugodnom druženju.


Emir je imao uspješne promocije i u Frankfurtu gdje mu je dr. Muharem ef. Šabić organizovao tri promocije u jednom danu. U Frankfurtu su mu podršku dali: BH patriote Nedim Kadirić, Nermin Adžiikić, Enis Telarević, Orso Fejzić, osnivač džemata Mainz gospodin Nusret Faković džemat Mainz, predsjednik džemata Mainz - gospodin Rifat Halilović, džemat Hanau, Islamski kulturni centar “Gazi Isa-beg”, na čelu sa Kemal ef. Sejdovićem, džemat Offenbah, džemat Hannover na čelu sa Aldin ef. Kusur, Fudbalski klub SV Bosna Sandžak Hannover - predsjednik Miljhat Muslić, koji je ujedno i predsjednik džemata Hannover, sekretar Huzeir Preljević, džemat Hamm, na čelu sa Nedžad ef. Nuhić, Sandžački džemat Dortmund na čelu sa Haris ef. Kalač, Bošnjački džemat Dortmund na čelu sa Omer ef. Sarajlićem, BH patriote iz Dortmunda Samir Šljivo, Elvis Džaka Žuca, Senad Jarebica, FC Sarajevo Bosna Dortmund, KUD Mladost Dortmund, IKC "Gazi Husrev-beg" Antwerpen, Amir ef. Spahić, FkBH Ljiljani Antwerpen, predsjednik džemata Safet Botonjić.


Čovć je promociju imao i u džematu Gent u režiji Amir ef. Spahića., te i u džematima Roterdam i Amsteradm uz podršku prijatelja Armana Kurtbegovića. Promocije u Kopenhagenu i Malmeu su u režiji prijatelja Mustafe Čovića, Alije Klinčevića i Valerija Paponje. U džematu Keln kod Osmić ef. Nedžada, u džematu Sarrbrucken kod Elvedin ef.Muminovića, u džematu Mannheim kod Hafiz Midhat ef. Beganović, u džematu Darmstadt kod Amel ef. Premetića, džematu Oberhausen kod Duran ef. Pintol, u Cirihu uz pomoć porodica Ramić, Hrnjić, Mahmuljin, Kud Sevdah Oberentfeld CH.


Promocije u džematu Stuttgart su održane uz pomoć Hamze ef. Subašića, a tu su i promocije na koncertima KUD Mladi Biseri Stuttgart, uz podršku BH patriota Sadata Pehilja, Hidajeta Hide Sadikovića, porodice Omerović. U Minhenu su promocije održane u džematu Sabur, kod Arnaut ef. Fikreta, u džematu Hedaje kod Nusret ef. Hodžića, u džematu Tevhid kod Mirze ef. Džafića. Emir Čovć Tole se zahvaljuje i dugogodišnjem prijatelju, još iz vremena ranjeničkog centra u Minhenu 1995./96., Faruku Pervizu, koji je omogućio da svoje knjige promoviše na više mjesta u Minhenu. Zahvalan je i BH patriotima Samiru Bundaviću i Zoranu Papcu, KUD Behar Minhen na čelu sa predsjednikom Elvisom Ljuti Krajšnikom, FC Bosna i Hercegovina München 1993.


Čović dodaje da je zahvalan i se KUD Mladost Rosenheim i BH patriotima, porodicama Ćukle i Duran. Za Beč se zahvaljuje džematu Ebu Hanife na čelu sa Hadis ef. Bošnjakom, BH patriotama Nijazu Tepiću, Semiru Delaliću, Salki Agoviću, KUD Bošnjaci Beč - predsjednici Seki Nuhanović.

Emir je pripremio dvije nove knjige za štampanje: poeziju „Prohujalo s vihorom“ i ratnu „Čekajući smrt u Sarajevu“. Kruna njegovog rada je i dokumentarni ratni film u režiji Avde Huseinovića i ratnog kamermana Emira Morine, koji je trenutno u montaži. Kao veliki navijač FK Željezničar i jedan od osnivača navijačke skupine "Manijaci 1987" napisao je i tekst za pjesmu voljenom klubu povodom 100 godina postojanja. A pjesma se zove "Sto godina postojiš". Muziku će producirati legenda sarajevske rock škole, veliki željovac Sejo Bajrektarević, a istu će otpjevati neko zvučno ime BH estrade.  Čović za kraj dodaje: "Veliko hvala BH Fanatikosima koji čitavo vrijeme daju podršku širom Evrope za moje promocije."

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.