x

BUDI ZDRAVO

Esencijalni mineral koji zaslužuje svaku pažnju

Pomaže u zaštiti ćelija od oksidacije ili rada slobodnih radikala koji izazivaju bolesti

Postoji mnogo minerala na koje ne obraćamo pažnju na dnevnoj bazi. Jedan od “zapostavljenih” je i mangan. Šta je mangan i kakvu ulogu igra u zdravlju i ishrani? Ovaj esencijalni mineral zaslužuje svaku pažnju jer je uključen u mnoge vitalne funkcije u cijelom tijelu.

Ključna komponenta

Element označen kao „esencijalni“ je onaj koji tijelo ne može da proizvede samo, što zahtijeva od nas da ga konzumiramo preko vanjskih izvora. Zanimljivo je da je mangan jedan od najzastupljenijih elemenata u zemljinoj kori i također se prirodno nalazi u zemljištu, stijenama i vodi, osim hrane.

Mangan je ključna komponenta za sintezu i aktivaciju mnoštva enzima uključenih u metabolizam proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Također, ovaj mineral je dobro poznat po tome što je sastavni dio formiranja kostiju. Dvadeset pet do 40 procenata mangana uskladištenog u tijelu nalazi se u našim kostima.

Zdravlje srca

Mangan radi zajedno s vitaminom K, kako bi optimizirao zgrušavanje krvi, što je ključno za zdravlje srca i zarastanje rana. Osim toga, ovaj mineral pomaže u zaštiti ćelija od oksidacije ili rada slobodnih radikala koji izazivaju bolesti.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.