x

FORMULA 1

Ferstapen nastavlja sa dominacijom: Nizozemac slavio na 8. utrci u nizu

Nizozemac je počeo utrku sa 6. mjesta, ali se vrlo brzo probio do vodećeg gdje je ostao do samog kraja utrke

Vozač Red Bull Racinga Maks Ferstapen (Max Verstappen) trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 12. utrci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Dvostruki svjetski šampion je na stazi „Spa-Frankoršam“ upisao osmu pobjedu u nizu, a desetu ove sezone. Nizozemski vozač je donio svom timu 13. trijum zaredom (računajući i prošlu sezonu), te tako dodatno pomjerio rekord do kojeg je stigao u Mađarskoj.

Najbliži Ferstapenu bio je njegov timski kolega Serhio Perez (Sergio), dok je treći u utrci bio Šarl Lekler (Charles Leclerc) koji je utrku počeo sa pol pozicije, a na kraju utrke mu je prijetio sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton (Lewis).

Osim njih bodove su još osvojili Fernando Alonso (Aston Martin), Džordž Rasel (George Russell, Mercedes), Lando Noris (McLaren), Esteban Okon (Ocon, Alpine), Lens Strol (Lance Stroll, Aston Martin) i Juki Cunoda (Yuki Tsunoda, AlphaTauri). Japanac se istakao sjajnim preticanjima, zbog čega dobija epitet jednog od junaka dana.

Pored apsolutne dominacije Red Bulla, utrku je obilježio i incident na startu u kojem su Oskar Piastri i Karlos Sainc (Carlos Sainz) pretrpjeli ozbiljnu štetu na svojim bolidima, zbog čega su morali odustati. Australac već u drugom krugu, a Sainc na polovini utrke.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.