x

Ford odlazi iz Rusije

Ford je danas saopštio da će napustiti tržište Rusije, nakon što je isti potez povuklo još nekoliko proizvođača automobila pošto je Moskva pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Tokom dana je i Mercedes-Benz objavio da će se povući sa ruskog tržišta i prodati lokalnom investitoru svoje dionice u industrijskim i finansijskim podružnicama.

Ford je saopštio da je finalizovao dogovor o prodaji udjela od 49 odsto u zajedničkom preduzeću u Rusiji "Solers Ford" po "nominalnoj" cijeni koja nije otkrivena.


Američka kompanija otpisala je 122 miliona dolara povodom suspendovanja poslovanja u Rusiji ranije ove godine, ali neće imati dodatne gubitke u vezi sa današnjom objavom, navodi se u saopštenju.

Ford je prodao oko 20.000 vozila u Rusiji 2021. godine, navode analitičari, a u martu je objavio suspenziju poslovnih aktivnosti u Rusiji.


Kompanija je restrukturisala svoje poslovanje u Rusiji 2019. godine i predala Solersu kontrolu nad zajedničkim preduzećem.

Rusiju su ranije napustile i ostale američke kompanije, uključujući Sisko sistems i Nike jer je zbog sankcija koje je Moskvi uveo Zapad postalo nemoguće poslovati u toj zemlji.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.