x

predstavljen prototip

GM i Michelin će do 2024. godine proizvesti gume za automobile bez zraka

Gume bez zraka na automobilima bi mogle uskoro postati mnogo praktičnije od tradicionalnih.

Kompanije GM i Michelin su predstavile prototip gume Uptis otporne na pucanje (Unique Puncture-proof Tire System), koja je namijenjena putničkim automobilima. Izleda kao Tweel i drugi koncepti bez zraka, ali njena mješavina kompozitne gume i smolastih staklenih vlakana omogućava normalno funkcionisanje pri brzinama karakterističnim za autoputeve. Prethodni prototipi su bili funkcionalni samo pri manjim brzinama. Istina, Uptis guma nije vizuelno privlačna kao konvencionalna, ali iz Michelina tvrde da pruža jednaku udobnost vožnje.

GM će početi testirati Uptis gumu u Michiganu ove godine na floti automobila Chevy Bolt, a finalna verzija gume bi se trebala početi upotrebljavati do 2024. godine.

Guma Uptis bi trebala brzo pokazati finansijske i sigurnosne benefite. Iako neće biti u potpunosti otporna, ispuhivanja i nepravilno trošenje bi bili stvar prošlosti. GM i Michelin to smatraju veoma važnim za budućnost u kojoj će električni i samovozeći automobili biti uobičajeni.

Nova tehnologija smanjuje potrebu za proizvodnjom koja je štetna po okolinu te eliminiše potrebu za rezervnom gumom koja povećava težinu automobila, a time i potrošnju goriva.

Gume bi omogućile samovozećim automobilima da se kreću bez rizika od bušenja ili pucanja gume.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.