x

Haas propušta početak testa, Uralkali traži povrat novca

Američka momčad suočena je s kašnjenjem na početak drugoga predsezonskoga testa u Bahrainu nakon što je transportni avion koji je trebao prevesti njihovu opremu kasnio, ali trebali bi moći nastupiti u drugom dijelu prvoga dana.

Sutra počinje drugi trodnevni test uoči početka nove F1 sezone, ali Haas je u utrci s vremenom da nastupe barem u poslijepodnevnom dijelu prvoga dana jer je avion koji je trebao prevesti njihovu opremu predugo ostao na aerodromu u Istanbulu, piše MAXF1.net.

Haasova pošiljka poslana je u utorak i prošlu je noć stigla u Bahrain, ali zbog kašnjenja opreme momčad kasni s pripremama za test i neće stići izaći na stazu prije sutra poslijepodne.

“Možemo potvrditi da je naš teret kasno sinoć stigao na stazu u Bahrainu,” stoji u priopćenju iz Haasa.

Osim toga, bivši Haasov naslovni sponzor Uralkali traži momčad povrat novca koji su im već uplatili uoči početka nove F1 sezone nakon ‘nerazumne’ odluke momčadi da raskinu partnerstvo s ruskim kemijskim gigantom uslijed ruske invazije na Ukrajinu.


Haas je pod velikim pritiskom odlučio raskinuti suradnju sa svojim glavnim sponzorom Uralkalijem čije su logotipe maknuli na trećem danu predsezonskih testiranja u Barceloni, kao i obilježja koja podsjećaju na rusku trobojnicu.

Kasnije su i službeno prekinuli suradnju s ruskom tvrtkom i vozačem koji je prošle sezone stigao u paketu s Uralkalijem, Nikitom Mazepinom, a još uvijek nisu objavili tko će biti novi momčadski kolega Micku Schumacheru.

Jedan od najvećih proizvođača kalijevih gnojiva na svijetu Uralkali oglasio se oko sporne situacije i kaže da će istražiti pravne opcije oko povrata uplaćenoga novca.

“Uralkali godinama doprinosi globalnoj sigurnosti hrane i pruža značajnu potporu brojnim sportskim udrugama, organizacijama i događajima u Rusiji i izvan nje,” stoji u priopćenju.


“Kompanija smatra odluku momčadi nerazumnom i vjeruje da bi sport uvijek trebao ostati slobodan od politike i pritiska vanjskih čimbenika.”

“Uralkali zato želi zaštititi svoje interese u skladu s pravnim procedurama i zadržava svoja prava da započne sudski postupak, potraži štetu i dobije povrat značajnoga iznosa novca koji je Uralkali platio za F1 sezonu 2022.”

“Kako je većina sponzorskoga novca već prebačena Haasu i kako je momčad prekinula sponzorski ugovor prije prve utrke sezone 2022., Haas nije ispunio obaveze prema Uralkaliju za ovu sezonu.”

“Zato Uralkali traži trenutni povrat novca koji je dobio Haas, a taj iznos, kao i preostali iznos koji Uralkali ima za sponzoriranje u 2022. bit će iskorišten za potporu fondaciji ‘We Compete As One’ (‘Natječemo se kao jedan’).”


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.