x

Horor u Al-Shifa bolnici u Gazi: Bebe umiru, pacijenti bez kisika, a psi jedu nagomilane leševe

Dr. Mohamed Abu Selmia, upravitelj bolnice Al-Shifa u Gazi, rekao je za BBC da su 32 osobe umrle posljednjih dana, a tekst koji uslijedi mogao bi imati uznemirujuće detalje.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Tri prerano rođene bebe i sedam osoba umrlo je zbog nedostatka kisika.

"Nekoliko drugih pacijenata koji trebaju dijalizu riskiraju smrt u sljedećih nekoliko dana jer liječenje više nije dostupno", rekao je dr. Abu Selmia.

Bolnica je skoro ostala bez goriva i ostalih resursa kako bi nastavila funkcionirati. Prijevremeno rođene bebe izvađene su iz inkubatora koji više ne rade, a tamo je više od 600 pacijenata koji imaju povrede.

BBC je pitao ljekara da li je izraelska vojska uspostavila bilo kakav kontakt u vezi s evakuacijom pacijenata ili nedonoščadi. Izrael je rekao da je poslao gorivo blizu bolnice i druge resurse.

"Ne, nisu se obratili. Umjesto toga mi smo se obratili njima... ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Vode se pregovori oko evakuacije nedonoščadi, ali do sada se ništa nije dogodilo", rekao je upravitelj bolnice.

Abu Selmia je rekao da je bolnica također bila u kontaktu s Crvenim križem kako bi pokušali koordinirati pokop tijela, kojih je bilo oko 150 u bolnici, no rečeno mu je da to trenutno nije izvedivo.

Dodao je još jedan grozan detalj - psi su jeli leševe u bolnici s obzirom da se beživotna tijela gomilaju i trunu.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisala je najveću bolnicu u Gazi kao "groblje".

Bolnica Al-Shifa, koja se nalazi na sjeveru Gaze, bila je na prvoj crti intenzivnih borbi u posljednjih nekoliko dana s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) koje smatraju da Hamas upravlja centrom zapovijedanja i kontrole u tunelima ispod bolnice iako i Hamas i bolnica to demantiraju.

"Oko bolnice postoje mrtva tijela koja se ne mogu zbrinuti ili se čak ne mogu pokopati ili odnijeti u bilo kakvu mrtvačnicu.

Bolnica uopće više ne radi kako bi trebala.

Skoro je groblje", izjavio je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

I dalje postoji velika zabrinutost za sudbinu desetaka prijevremeno rođenih beba koje zbog nestanka struje više ne mogu boraviti u svojim inkubatorima.

Sedam od tih beba je već preminulo zbog nedostatka kisika.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

klix.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.