x

ISPLIVAVA ISTINA O STANU ZBOG KOJEG JE VANJA UBIJENA: OVAKO JE UBICA ZNAO SVAKI NJEN KORAK

Četrnaestogodišnja Vanja Gorčevska je kidnapovana i ubijena, policija je pored njenog pronašla još jedno zakopano tijelo, a svi osumnjičeni su uhapšeni.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Na čelu sa Ljupčom Palevskim Palčom otmičari su oko pet sati ujutru, 27. novembra, stali da sipaju benzin u automobil marke Citroen koji su ukrali od frizera Pančea Žežovskog kojeg su ubili. Zatim su krenuli do centra Skoplja gdje su oteli Vanju G. (14) i to uz pomoć, kako se sumnja, njenog oca Aleksandra koji je vlasnik stana u kojem je djevojčica živjela.


Na interfonu se nalazi njegovo ime, a kompanija koja je bila u vlasništvu Palevskog izgradila je spomenuti objekat. Na kamerama je snimljeno kako su se otmičari kretali.

Sastali su se u ulici gdje je Vanja živjela. Djevojčica je oko pola osam izašla iz stana koji se vodi na ime njenog oca koji je upisan u vlasnički list.


Prema izjavama osumnjičenih Aleksandar je rekao Ljupču Palevskom kada će njegova Vanja izaći iz kuće i da će biti sama. Djevojčicu su zgrabili na ulazu u zgradu koja je bila dobro poznata Palevskom jer ju je izgradila njegova kompanija. Vanji su vezali ruke i noge i ubacili u vreću za spavanje, pa u vozilo, pišu makedonski mediji.

Zaključuje se da je otmica bila planirana jer su imali vreću, selotejp i sredstva za vezivanje ruku i nogu. Nekoliko dana ranije, 22. novembra, ukrali su Citroen od ubijenog Pančea Žežovskog. Ispred Citroena išao je bijeli automobil marke Renault u kojem se, kako su izjavili osumnjičeni, nalazio Palevski.

Stigli su u skopsko selo Brazda oko 8.15. Prema snimcima koje su objavili mediji, u 9.37 sati se vidi dim u pravcu gdje je zapaljen Citroen. Vanja je, prema riječima osumnjičenih, ubijena oko 10 sati.

Preliminarna istraga će pokazati da su se osumnjičeni nakon otmice Vanje uputili direktno u atar sela Brazda. Od Debar Mala prvo kreću ka Partizanskoj, na baznim stanicama Silbo posljednji put hvataju signal Vanjinog telefona. Odatle se voze do hotela Alekander Palace.

Upravo na ogromnom prostranstvu zemlje pored improviziranog puta na jednoj od livada nalaze se ostaci spaljenog automobila. Palevski kraj poznaje kao svoj džep. Poprilično je upoznat sa terenom, a njegova porodica je posjedovala i zemljište tu.


Citroen su pronašli policajci. Nakon što su ga zapalili, osumnjičeni su se, ponovo vratili istim putem preko Brazde prema Gornom Orižaru. Ali nisu ušli u selo, već su nastavili improviziranim putem. Tamo su otišli ​​sa jednim ciljem, da sahrane Vanjino tijelo.


Pronađena su dva pištolja, kao i Vanjin telefon, koji su sada na vještačenju. Policija je otkrila ko je sve učestvovao u otmici i ubistvu Vanje i sada su svi u pritvoru, uključujući i njenog oca.

Svi osim Palevskog, koji je uhapšen nakon nekoliko dana bjekstva u Turskoj. Dok se čeka njegovo izručenje, špekulira se o motivu osunjičenih, naročito Vanjinog oca. Zasad je pretpostavka policije da je djevojčica oteta zbog otkupa, koji od njene majke Zorice nikada nije ni tražen.


Zašto su je ubili i kakva je tačno bila uloga oca, možda će razjasniti Palevski, kada bude izručen Sjevernoj Makedoniji.


Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

(A.H./ Mondo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.