x

Ispravka: Tvrdnje da su sudovi priznali da vakcina uzrokuje autizam su potpuno neistinite!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa stranice "Kopp.online", pod naslovom: "IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da vakcina uzrokuje AUTIZAM!" Međutim, portal Raskrinkavanje.ba je analizirajući ovu vijest utvrdio kako je riječ o članku koji je zapravo "prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Teorija zavjere; Klikbejt". Raskrinkavanje.ba navodi: S obzirom da se zasnivaju na falsifikaciji činjenica, te da uključuju i tvrdnje koje su potpuno neistinite, citirane navode ocjenjujemo kao lažnu vijest i dezinformacije."

U tekstu koji smo prenijeli, autor Ethan A. Huff je napisao da je CDC-ova "FAQ" stranica, koja govori o uzrokovanju autizma virusom rubeole, u međuvremenu izbrisana, ali je još uvijek dostupna u nekim web arhivama.

Autor originalnog članka nije uz ovu tvrdnju priložio link na pomenuti arhivirani sadržaj, ali smo ga svejedno uspjeli pronaći na stranici WebArchive, piše Raskrinkavanje. Uvidom u ono što je zaista pisalo na stranici CDC-a, jasno se vidi da je ova tvrdnja pogrešno predstavljena kao argument protiv vakcinacije. U originalnom dokumentu ona se navodi u potpuno suprotnom kontekstu.

Konkretna tvrdnja da virus rubeole može izazvati pojavu autizma data je u sklopu odgovara na pitanje “da li bi bilo bezbjednije da se vakcine protiv ove tri bolesti djeci daju odvojeno, u razmaku od šest mjeseci ili godinu dana?”

CDC zaključuje da bi se time djeca izložila nepotrebnom stresu od ponavljanja vakcinacije, ali i nepotrebnim rizicima oboljevanja od zaraznih bolesti. Među njima je istaknut rizik od urođenog rubeola sindroma (Congenital rubella syndrome, skaćeno CRS), koji pogađa plod kada se trudna žena zarazi “divljim” virusom rubeole na samom početku trudnoće. CRS može izazvati niz komplikacija i oboljenja, te čak dovesti do pobačaja ili rađanja mrtvorođenčeta. Pojava autizma navedena je kao jedna od njegovih mogućih posljedica. 

Na sajtu CDC-a nema traga tvrdnji da rubeola može izazvati autizam kod već rođenog djeteta. Govori se samo o tome da "divlji" virus rubeole, ukoliko se njime zarazi trudna žena, može dovesti do oboljevanja ploda u tijelu majke, što pak može dovesti do pojave autizma.

Osim što ne govori o već rođenoj djeci, CDC-ov tekst ne govori ni o virusu koji se nalazi u vakcinama. U članku se navodi "da rubeola (koja je jedan od sastojaka ovog cjepiva) uzrokuje autizam". No, termin “divlji virus” odnosi se na virus u obliku u kom se javlja u prirodi, a ne na oslabljene ili umrtvljene uzročnike bolesti kakvi se nalaze u vakcinama. Besmislenost cijele priče je time podignuta na novi nivo, budući da se CDC-ova konstatacija odnosi isključivo na “divlji” virus, a ne na modificirani sastojak vakcine protiv rubeole.

Dakle, u tekstu koji je objavio CDC nema nikakvog osnova za zaključak da vakcina protiv rubeole može izazvati autizam. Naprotiv, ističe se da je svako nevakcinisano dijete potencijalna opasnost za nerođenu djecu, zato što trudnim ženama može prenijeti “divlji” virus rubeole.

Autor članka se dalje osvrnuo i na izjave bivše direktorke CDC-a, takođe ih pogrešno navodeći. Dr. Julie Gerberding je 2008. godine bila direktorka CDC-a i u tom kapacitetu je gostovala u emisiji CNN-a “House Call With Dr. Sanjay Gupta”, koja je za temu imala autizam. Izjave koje je Gerberding dala u ovoj emisiji više puta su pogrešno citirane od strane pobornika teorija o vakcinama i autizmu. Julie Gerberding je u emisiji rekla da su uzroci autizma u najvećoj mjeri nepoznati, ali da su naučne studije pokazale da nema povezanosti između vakcina i autizma. Osvrnula se i na činjenicu da se takva veza i dalje istražuje, uprkos tome što se već godinama ništa ne nalazi i da se to vrijeme moglo utrošiti za korisnija istraživanja. O navedenih “20% slučajeva povezanih sa mitohondrijskom disfunkcijom” nije uopšte bilo riječi, piše Raskrinkavanje.

Napominjemo, još jednom, da se radi o intervjuu starom deset godina. U trenutku kada je Gerberding govorila o slučajevima procesuiranim na američkom "Sudu za vakcine", još uvijek su bili u toku testni slučajevi. Sud je tek nakon tih procesa neopozivo utvrdio da nijedna od dvije teorije o uzročnoj vezi vakcinacije i autizma nije dala validne dokaze o takvoj vezi.

Izvor: Raskrinkavanje

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.