x

Ispravka: Doktor ne liječi rak sodom bikarbonom, a osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa portala Vesti.net uz naslov: "Italijanski doktor šokirao svijet: Rak je obična gljivica i liječi se običnom sodom bikarbonom! (VIDEO)". Međutim, portal Raskrinkavanje.ba je objasnio kako je riječ o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta." 

Postoji više verzija priče o tome da je rak zapravo gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom koja “alkalizira kiselost tumora”, za koju nema niti jedne zvanične potvrde, niti bilo kakve naučne studije koja je dokazuje. Jedan od glavnih proponenata ove “terapije”, koji je, iz nekog razloga, privukao pažnju domaćih portala, jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije. 

Simoncini se zbog ovakve prakse više puta našao na sudu, svaki put zbog smrti pacijenata koje je “liječio” ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio i dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji, piše Raskrinkavanje. 

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji, 2003. godine, nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”. U sva tri slučaja, radilo se o malignim oboljenjima u finalnom stadiju, koje više nije bilo moguće izliječiti. Simoncini, koji je tada radio kao klinički onkolog, uvjeravao je pacijente da ih može izliječiti ubrizgavanjem sode bikarbone. U prvom slučaju, jednu takvu “terapiju” je naplatio 400 eura. Pacijent je umro dan kasnije. U druga dva slučaja, “terapija” je trajala nešto duže, te su Simoncini i njegov brat, koji mu je bio asistent, naplatili ukupno 15.000 eura od dvije pacijentkinje. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.

Detalji o suđenju mogu se pronaći u izvještaju lista “Corriere Della Serra” iz maja 2006. godine o ishodu sudskog postupka koji je pokrenut protiv Simoncinija. U izvještaju se navodi:

- Tri smrtna slučaja, koja su dovela do podizanja optužnice protiv onkologa Tullio Simoncinija za ubistvo i tešku prevaru, desila su se 2002. godine. Prvi je bio smrt Massima Civette (34), koji je imao tumor crijeva, 8. februara. Prvog marta, od adenokarcinoma je umrla Maria Grazia Canegrati, a 15. novembra od raka pluća je umrla Grazia Cicciari di Milazzo, obje u Milanu. Simoncini je ostao bez liječničke dozvole nakon što je utvrđeno da je pacijente “liječio” ubrizgavanjem vode i sode bikarbone.

U prvom slučaju, 34-godišnji Massimo Civetta imao je dijagnozu tumora u kasnom stadiju, sa prognozom da ga nije moguće izliječiti. Civetta se tada, prema svjedočenju porodice, obratio Simonciniju, koji ga je, po cijeni od 400 eura, “liječio” ubrizgavanjem mješavine vode i sode bikarbone u tumornu masu. Dan nakon što je primio injekciju, Civetta je umro od perforacije crijeva, u jakim bolovima. Simoncinijev advokat Cesare Piraino rekao je da sud nije uspio utvrditi tačan uzrok smrti, s obzirom da je kod pacijenta već nastupilo krvarenje dva dana ranije, te je postojala mogućnost da je do perforacije došlo zbog samog tumora, a ne ubodom igle prilikom Simoncinijevog “tretmana”.

Canegrati i Milazzo umrle su od raka, te su optužbe za ubistvo odbačene u sva tri slučaja. Simoncini i njegov brat su osuđeni za prevaru, jer su od obje pacijentkinje primili po 7.500 eura za “beskorisni koktel vode i sode bikarbone koji su primale u klinici "Madonna della fiducia", u kojoj je Simoncini tretirao pacijente sa neizlječivim malignim oboljenjima.

Kada je ostao bez dozvole u Italiji, Simoncini je svoju “praksu” nastavio u “alternativnim klinikama” u drugim evropskim državama, potpuno nelegalno. Njegova “terapija” je nakon toga dovedena u vezu i sa drugim smrtnim slučajevima u drugim zemljama.

U Holandiji je 2007. godine umrla 58-godišnja Sylvia Trachsler, koja je bolovala od raka dojke i primala je Simoncinijevu “terapiju” na privatnoj klinici Bilthoven. Nakon Sylvijine smrti, holandska zdravstvena inspekcija zabranila je ovoj klinici da tretira pacijente sodom bikarbonom, nakon što je ustanovljeno da ista nema nikakvo djelovanje u liječenju raka. Nekoliko ljekara se tada očitovalo o Simoncinijevoj “terapiji” konstatacijom da je rizična za pacijenta jer može izazvati “...grčeve, srčane aritmije i slabljenje rada srca. Kod srčanih bolesnika bi (ubrizgavanje sode bikarbone) moglo dovesti i do gušenja i pojave visokog pritiska”.

Prema izvještaju holandskog “Volkskranta” iz 2008. godine, inspekcija je tada saopštila da ne može pokrenuti disciplinski postupak protiv Simoncinija, jer isti nikada nije ni bio registrovan za obavljanje liječničke prakse u Holandiji.

Na stranici "Psiram" dokumentovano je još nekoliko slučajeva smrti pacijenata koji su primali Simoncinijevu "terapiju". 

Simoncini je osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu ljekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

Posljednji u nizu smrtnih slučajeva desio se u Albaniji, na klinici gdje je Simoncini “liječio” pacijenta koji je bolovao od tumora na mozgu. Luca Olivotto je imao 27 godina i takođe je primio veliku količinu sode bikarbone putem injekcija. Umro je u oktobru 2012. godine u Tirani, od srčanog udara izazvanog ozbiljnom metaboličkom alkalozom - to jest, upravo od onih štetnih posljedica na koje su četiri godine ranije upozoravali holandski onkolozi.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.