x

PRIJAVE DO DECEMBRA

Italijanski otok pušta strance da žive besplatno tri mjeseca: Imaju jedan važan uvjet

Ololaijeva gradska skupština izdvojila je 20.000 eura za smještaj 30 udaljenih radnika iz cijelog svijeta

Klaris Partis, 39-godišnja softverska dizajnerka iz Los Anđelesa, oduvijek je željela da radi s neobičnog mjesta, daleko od gužve. Kada joj je ponuđena takva prilika, odmah ju je zgrabila.

Digitalna nomad

Prošle sedmice Partis je sletjela u sardinijsko selo Ololai u Italiji zbog besplatnog boravka koji plaća lokalna općina. To je dio programa namijenjenog digitalnim nomadima koji žele da se privremeno presele da rade u centru otoka, usred farmi i ovaca na ispaši. Ona je prvi digitalni nomad koji je stigao - i već́ je rekla da se osjeća kao da mijenja život iz korijena.

- Putovala sam kao digitalni nomad protekle dvije godine, posljednji put sam radila sa Zanzibara - kaže Partis.

Sada radi okružena prirodom, svježim zrakom, planinama, prelijepim plažama.

Ololai se nalazi u divljoj oblasti Barbagia, daleko od VIP obala Sardinije i to je mjesto gdje opstaju stare tradicije i gdje su razbojnici nekada živjeli u pećinama.

S vremenom su mještani otišli u potrazi za svjetlijom budućnošću negdje drugdje, ispraznivši drevno mjesto. U prošlom stoljeću Ololaijeva populacija se smanjila sa 2.250 na 1.300, a svake godine se rađalo samo nekoliko beba.

Oživljavanje okruga

Selo je 2018. usvojilo mjeru koja je bila veoma popularna za oživljavanje starog okruga: prodaja kuća u ruševinama za 1 euro.

- To je bio veliki uspeh - mnogi stranci su kupili i preuredili desetine napuštenih stanova - rekao je gradonačelnik Frančesko Kolumbu za CNBC.

On ističe da sada, nakon ulaganja u brzi internet, žele da njihovo selo učine digitalnim nomadskim čvorištem.

Ololaijeva gradska skupština izdvojila je 20.000 eura za smještaj 30 udaljenih radnika iz cijelog sveta, koji mogu da ostanu u selu, jedan po jedan, u naredne dvije godine.

Online prijave su otvorene do decembra. Oni koji budu izabrani mogu da borave besplatno do tri mjeseca, što je maksimalni period koji neevropljani mogu da ostanu u Italiji bez vize.

Za sada, Partis planira da ostane samo mjesec, iako je rekla da bi kasnije mogla razmisliti o produženju svog iskustva na Sardiniji.

Namješten dvosoban stan

Budžet iz kase gradske kuće bit će namijenjen iznajmljivanju domova od lokalnih porodica za digitalne nomade, po cijeni od otprilike 350 eura mjesečno za namješten dvosobni stan. Komunalne usluge, računi i takse za gradsku skupštinu također će biti pokrivene, ali ne i prijevoz i avionske karte.

Radnici će biti pozivani na sajmove i festivale lokalnog stanovništva, piše Telegraf.rs.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.