x

Iz BiH u Herceg Novi se može i sa negativnim testom od dvadesetak eura!

Građani Bosne i Hercegovine u Herceg Novi mogu da uđu sa negativnim testom na virus covid-19, koji može biti PCR, ali i značajno jeftiniji serološki test. 

Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji. 

Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati.


PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, na primjer u Trebinju.


PCR test služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa. Takozvani “brzi testovi” na covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi.

Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na covid-19 su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada.

.

.

.

.

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.