x

Izgradite snažan odnos sa svojim malim djetetom

Donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da izgradite snažan odnos sa svojim malim djetetom ili ga nastavite graditi.

Topli, stabilni i nježni odnosi ključni su za razvoj i dobrobit djece.

Kada imate takav odnos sa svojim malim djetetom, ono se osjeća sigurno i zaštićeno. Osjećaj sigurnosti vašem malom djetetu daje samopouzdanje da istražuje svijet i uči. I dok vaše dijete istražuje svijet, ono uči razmišljati, razumjeti, komunicirati, ponašati se, pokazivati ​​emocije i razvijati društvene vještine.

Ideje koje vam mogu pomoći da izgradite snažan odnos sa svojim malim djetetom

Pružite svom mališanu mnogo pozitivne pažnje. To može biti jednostavno poput nježnog stavljanja ruke oko njegovih ramena kada vam pokaže nešto u pješčaniku.

Razgovarajte. Pitajte ga kako mu se nešto sviđa, što voli. Učite ga da se nauči sa vama komunicirati. Slušajte njegove odgovore i pokažite interes za ono što vam želi reći.

Čitajte zajedno. Redovito čitanje s vašim malim djetetom stvara posebno vrijeme za zbližavanje. Također potiče maštu vašeg mališana i pomaže mu u učenju o svijetu oko sebe.

Imajte redovite obiteljske ručkove. Oni mogu ojačati vaše obiteljske odnose i osjećaj pripadnosti vašeg djeteta.


Podržite razvoj neovisnosti vašeg malog djeteta tako što ćete mu dopustiti da donosi odluke. Na primjer, možete ga zamoliti da izabere između dvije zdrave grickalice ili između dvije majice kada se oblači.

Ako se vaše dijete frustrira ili uzruja, pomozite mu pronaći riječi za svoje osjećaje i utješite ga – na primjer, ‘Ajme. Banana je pala. U redu je. Ima još banana u tvojoj zdjeli’. Razumijevanje emocija ključni je dio samoregulacije, što je važno za sve odnose vašeg djeteta, sada i u budućnosti.

Ako vaše dijete ima problema s odvajanjem od vas, razgovarajte s njim o trenucima kada ćete biti razdvojeni – na primjer, ‘Idem kupiti hranu za hladnjak. Baka je ovdje s tobom, a ja ću se vratiti za tvoje vrijeme spavanja’. Djeca se osjećaju sigurnije ako znaju kada ćete biti odsutni, gdje će biti i kada ćete se vratiti.


Odvojite vrijeme za zajedničke zabavne aktivnosti i igru. Najbolje je samo slijediti djetetovo vodstvo uz igru.

Razmislite o temperamentu vašeg djeteta kada planirate zajedno provesti zabavno vrijeme. Na primjer, ako imate manje društveno dijete, možda će vam biti bolje ostati kod kuće i slikati prstima umjesto da idete u užurbanu igraonicu.

Važno je paziti i na sebe! Čak i provođenje nekoliko minuta dnevno radeći nešto u čemu uživate, poput šetnje ili čitanja časopisa pomaže. To može značajno utjecati na vaše mišljenje o vremenu koje provodite sa svojim djetetom. Briga o sebi je dobra za vas, pa je dobra i za vaš odnos s djetetom i njegov razvoj.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.