Japanska kuhinja: Prepečene okruglice
Riječ je o prepečenim okruglicama ili stošcima od kuhane bijele riže koje se najčešće poslužuju preliveni s umakom od soje.
Sastojci: 250 ml vode, 160 g riže za sushi, 2 kašike umaka od soje, 1 kašika krompirovog škroba, sezamovo ulje za prženje.
Priprema:
1. Rižu isperite u čistoj vodi dva do tri puta. Ocijedite višak vode.
2. Ispranu rižu stavite kuhati u veći lonac s 250 ml vode. Obavezno poklopite lonac.
3. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte desetak minuta. Isključite štednjak i ostavite da se riža „pari“ još desetak minuta u poklopljenom loncu. Nemojte dizati poklopac niti u jednom trenutku kuhanja riže.
4. Kada je riža gotova ulijte u nju umak od soje i dobro ga umiješajte u smjesu.
5. Podijelite smjesu na tri jednaka dijela te vlažnim rukama oblikujte kuglice.
6. Oblikovane okruglice posipajte s malo krompirova škroba.
7. U tavi zagrijte malo sezamovog ulja pa na njemu prepecite onigiri otprilike pet do 10 minuta sa svake strane dok okruglice ne postanu hrskave.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.