x

Japanska kuhinja: Prepečene okruglice

Riječ je o prepečenim okruglicama ili stošcima od kuhane bijele riže koje se najčešće poslužuju preliveni s umakom od soje.

Sastojci: 250 ml vode, 160 g riže za sushi, 2 kašike umaka od soje, 1 kašika krompirovog škroba, sezamovo ulje za prženje.


Priprema:

1. Rižu isperite u čistoj vodi dva do tri puta. Ocijedite višak vode.

2. Ispranu rižu stavite kuhati u veći lonac s 250 ml vode. Obavezno poklopite lonac.

3. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte desetak minuta. Isključite štednjak i ostavite da se riža „pari“ još desetak minuta u poklopljenom loncu. Nemojte dizati poklopac niti u jednom trenutku kuhanja riže.

4. Kada je riža gotova ulijte u nju umak od soje i dobro ga umiješajte u smjesu.

5. Podijelite smjesu na tri jednaka dijela te vlažnim rukama oblikujte kuglice.

6. Oblikovane okruglice posipajte s malo krompirova škroba.

7. U tavi zagrijte malo sezamovog ulja pa na njemu prepecite onigiri otprilike pet do 10 minuta sa svake strane dok okruglice ne postanu hrskave.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.