x

Jeste li znali koliko ima oceana na Zemlji? Jeste li sigurni?

Prema definiciji, ocean je u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, a u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva gotovo tri četvrtine njene površine. No oceani su i puno više od od toga. Pa ako volite jedriti i broditi...

Bogatstvo prirode i života koje se krije ispod površine mora nešto je što nije lako zamislivo niti još uvijek do kraja istraženo. Oceani su stoljećima fascinirali i inspirirali brojne ljude, bilo da se radilo o pjesnicima, ratnicima, moreplovcima, carevima i kraljevima, a bili su i tema brojnih umjetničkih djela. Sve tajne koje oceani sa sobom nose nisu poznate i vjerojatno nikada neće biti poznate ljudskom rodu.

Na Zemlji ima pet oceana, od kojih je najveći Tihi ocean. Zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a svoje ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca - Ferdinandu Magellanu. Proteže se od Beringova mora na sjeveru do Antarktike na jugu te od Indonezije prema Kolumbiji i Peruu. Zanimljiva je činjenica i to što, osim što je to najveći ocean, u dubini Tihog oceana nalazi se i najdublja točka na svijetu od 11.022 metra, što je više i od najviše točke na svijetu – Mt. Everesta.

Drugi je po veličini Atlantski ocean, a ime mu potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more". Nalazi se između Amerike i Europe, a obuhvaća površinu od nevjerojatnih 106.450.000 km². Prosječna je dubina Atlantika oko 3926 metara, a najdublja točka nalazi se na 8605 metara.

Iza Atlantskog oceana po veličini dolazi Indijski ocean, koji pokriva oko 20 % Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim oceanom. Zanimljivo je to da Indijski ocean sadrži neke od najljepših otoka na kugli zemaljskoj kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

Preostala dva oceana su Južni ocean, koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki, te Sjeverni ocean, koji okružuje sjevernu polutku Zemlje, ledeni i nedovoljno istraženi...


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.