x

Još uvijek se vrši analiza uzoraka Tuzlaka koji je testiran na koronavirus!

Ni skoro 24 sata poslije testiranja nije poznato da li vozač autobusa iz Tuzle koji se vratio iz Italije ima koronavirus, s obzirom na to da se i dalje čekaju rezultati analize iz referalnog laboratorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jučer je Tuzlom u određenoj mjeri zavladala panika nakon informacije da se tamošnji vozač autobusa u jednoj putničkoj agenciji prijavio Univerzitetskom kliničkom centru jer je proteklog vikenda boravio u Italiji koja je zahvaćena koronavirusom.

Kod ovog muškarca je bila primjetna blaža upala grla, a tim stručnjaka tuzlanske bolnice podvrgao ga je testiranju na koronavirus.

Kako saznajemo, uzeti uzorci istog dana su oko 12:30 sati poslani u referalni laboratorij KCUS-a, međutim kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo TK, rezultate analize još uvijek nisu dobili.


Ovaj muškarac se i dalje nalazi u dvosedmičnoj kućnoj izolaciji, kao i grupa učenika i nastavnika iz Gračanice koji su se vratili iz Italije u kojoj su, prema informacijama kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo TK, boravili u vlastitoj režiji.

Jučer je u Tuzli održan sastanak Kriznog štaba za koronavoris TK iz kojeg su posebno naglasili da razloga za paniku nema, s obzirom na to da nijedan slučaj potvrde koronavirusa kod osobe u toj regiji nije zabilježen.


Lokalitet dječijeg hospisa u naselju Slavinovići već je pretvoren u izolatorij u slučaju pojave osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom ili je kod njih potvrđeno prisustvo virusa.

Također, Krizni štab za koronavirus jučer je formiran na području Tuzle, a građani koji su se u posljednjih sedam dana vratili iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije trebaju se javiti u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili putem broja telefona 035/368-428, bez obzira na to da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne.


"U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili Službu hitne pomoći", precizirali su iz Gradskog kriznog štaba za koronavirus.

Tuzlacima se preporučuje da izbjegavaju putovanja izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH povodom Dana nezavisnosti i osmomartovskih praznika, zatim kongresa, sajmova, seminara i slično.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.