x

SAVJETUJU DIJETETIČARI

Kada je riječ o doručku, ove tri namirnice izbjegavajte

Ujutro je najbolje unositi proteine, vitamine i minerale

Iako je doručak najvažniji obrok u toku dana, daje nam potrebnu energiju kako bi organizam mogao da odgovori na zahtjeve koji slijede u toku dana, za određenim namirnicama ujutro ne biste trebali posezati.

Ujutro je najbolje unositi proteine, vitamine i minerale, kažu dijetetičari i otkrivaju koje namirnice bi trebalo da izbjegnemo kada je želudac prazan.

Citrusi

Cistrusno voće je kiselkastog okusa jer sadrži velike količine limunske kiseline. Na taj način povećavamo kiselinu u želucu, a kada se ovo voće jede na prazan želudac, može da dovede do gorušice i drugih problema.

Kafa

Omiljeni ritual mnogih. Kafa stimuliše proizvodnju takozvane hlorovodonične ili želučane kiseline kada se konzumira na prazan stomak. Gorušica, gastritis i nadimanje su uzrokovani upravo ovim dejstvom, zbog čega dijetetičari savjetuju da nikada ne konzumiramo kofein odmah ujutro.

Začinjena hrana

Začinjena hrana je još jedna vrsta hrane koju treba izbjegavati ujutro. Kako objašnjavaju dijetetičari, ova namirnica može da izazove jake bolove kada se konzumira na prazan stomak, ošteti sluznicu želuca, a može i da dođe do smetnji u varenju.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.