x

Kako ćete odviknuti dijete od flašice

Odvikavanje nije jednostavno, od roditelja ono zahtijeva mnogo strpljenja, mnogo snage i vremena.

Poznato vam je vrzino kolo: dreka - flašica - smirenje. E, to vrzino kolo treba zaustaviti i prekinuti što je moguće ranije. Što je dijete starije, to mu je flašica draža i odvikavanje je teže.

Zabilježeni su čak i slučajevi petogodišnje djece koja još piju na flašicu. Takva su djeca, najčešće, pretjerano razmažena, svojeglava. Ona će roditeljima dugo zadavati probleme.

Odvikavanje nije jednostavno, od roditelja ono zahtijeva mnogo strpljenja, mnogo snage i vremena. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

1. U toku faze odvikavanja od flašice dajite djetetu mnogo tečnosti (dijete od jedne do tri godine dnevno treba popiti oko litar tečnosti).

2. Tečnost djetetu nipošto ne dajite u flašici, već zajedno s djetetom kupite lijepu šolju na kojoj bi, po mogućnosti, stajalo djetetovo ime.

3. Ne nudite djetetu flašicu kao rješenje.

4. Za situacije u kojima ste dosad davali flašicu imajte spremno nešto drugo. Adekvatna zamjena su plišana igračka ili duda-varalica.

5. Zašto je vaše dijete vezano za flašicu? Razmislite u kojim je situacijama traži. Možda mrzi ići s vama u kupovinu. Traži li flašicu kad se nečega uplaši? Ili kad vi odlazite na posao?

6. Pokušajte spoznati šta dijete, zapravo, hoće. Kad djetetu dajete flašicu u osnovi mu dajete signal koji ono shvaća kao "niko se ne brine za mene". Zato ga uvijek upitajte - je li umorno, želi li biti samo, želi li vam sjesti u krilo, je li mu dosadno. I ponudite mu rješenje - slaganje kockica, pucli, ljuljanje.

Najlakše je dijete smiriti gurajući mu flašicu u usta. A mama će se onda posvetiti pranju suđa, čišćenju i spremanju kuće. Ako ste sebe našli u ovoj priči, promijenite se. Mnogo ste potrebniji svom djetetu nego usisivaču i perilici.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.