x

Kako da čuvate namirnice da bi vam ostale svježe

Za svaku vrstu namirnica postoji određeni trik koji pomaže da što duže ostane svježa.

Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam namirnice uvijek bile svježe. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.

Svježi začini 

Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih isjeckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Svjež sir i pavlaka 

Svjež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.


Brašno, palenta i ovsene pahuljice 

Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Bobičasto voće 

Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dvije kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

Hljeb 

Ako želite da vam hljeb duže ostane svjež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hljebom ubacite list celera.


Jabuke 

Ako ste isjekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.

Suvo voće 

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana 

Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.