x

SAVJETI

Kako pomoći sebi i imati kvalitetan san

Odjeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana može vam pomoći

Noćno znojenje može biti vrlo neugodno i može veoma negativno utjecati na kvalitet sna. Srećom, postoje načini kako se nositi s ovim problemom i spriječiti ovu iritantnu pojavu. Ovo su neke aktivnosti i načini koji mogu pomoći prilikom sprečavanja noćnog znojenja.

Topla soba

Održavajte adekvatnu temperaturu u spavaćoj sobi - Ako je soba previše topla, to može uzrokovati noćno znojenje stoga je važno da u sobi u kojoj spavate održavate idealnu temperatura koja bi trebala biti između 16 i 20 stepeni.

Koristite laganu odjeću - Odjeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana može vam pomoći prilikom borbe s noćnim znojenjem. Također, odjeća bi trebala biti lagana i prozračna kako bi se omogućio neometani protok zraka.

Izbjegavajte teške obroke prije odlaska na spavanje - Hrana koja je teška za probavu može uzrokovati noćno znojenje, te pokušajte da izbjegnete teške obroke prije odlaska u krevet i jedite laganu hranu koja se lako vari.

Pomaže vježbanje

Smanjite unos alkohola i kofeina - Alkohol i kofein mogu uzrokovati noćno znojenje, a savjet stručnjaka je da pokušate da ograničite unos ovih namirnica ili da ih u potpunosti izbjegavate.

Redovna fizička aktivnost - Vježbanje može pomoći u kontroli tjelesne temperature, a pozitivno utječe i na smanjenje stresa. Pokušajte da vježbate najmanje 30 minuta dnevno, ali izbjegavajte vježbanje neposredno prije odlaska na spavanje.

Razmislite o promjeni jastuka i dušeka - Neudoban jastuk ili dušek može uzrokovati noćno znojenje, te razmislite o promjeni jastuka i dušeka kako biste osigurali udoban san.

Simptom bolesti

Ako se probudite zbog noćnog znojenja, pokušajte da stavite hladne obloge na vruće dijelove tijela. To može pomoći u smanjenju tjelesne temperature i olakšati vam da ponovno zaspite. Često je noćno znojenje uzrokovano manje ozbiljnim uzrocima, međutim, ova pojava može biti simptom ozbiljnijih bolesti, poput tuberkuloze, HIV-a, limfoma ili leukemije, te stoga ne treba ignorirati česte epizode noćnog znojenja.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.