x

Kako razvijati kreativnost i inteligenciju kod djece

Kreativnost i inteligencija se ne odnose samo na lijepo pisanje, slikanje ili bavljenje nekom umjetnošću, na inteligentne postupke, već su neophodne i kod svakodnevnih životnih situacija, zbog čega bi njihovom razvoju kod djece trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Za inteligenciju važnu ulogu igra genetski faktor, ali to što smo rođeni obdareni značajnim intelektualnim mogućnostima, ne znači da na njima ne treba raditi i podsticati dodatno razvoj. Dječja inteligencija i kreativnost su nešto što može da se razvija i da se povećava.

"Možemo da kažemo da postoje određene intelektualne i kreativne predispozicije kod deca koje su im date na rođenju", kaže za Ona.rs psiholog Marija Ristić.

Ona dodaje da one vjerovatno neće biti potpuno realizovane ako se na razvoju ovih sposobnosti ne radi.

"Djeca u mlađem dobu kroz igre uče odnose koji vladaju u svetu, saznaju, eksperimentišu i proveravaju valjanost svojih znanja. Kroz igru, mališani uče i razvijaju maštu, kreativnost i inteligenciju. U igračkama dete nalazi mogućnost za rešavanje brojnih pitanja", objašnjava psihoterapeut.

Ristić navodi da je uključivanje roditelja, kao prvih uzora i modela, u igru sa djecom veoma važno, jer im donosi više benefita.

"Kroz igru sa decom stvaraju se bliže emotivne relacije između njih i roditelja, razvija se osećaj zajedništva, a posebno je važno što se na ovaj način podstiču kreativnost i inteligencija. Postoje, u zavosnosti od uzrasta, igre koje možete praktikovati sa decom, a koje će biti korisne za podsticanje intelektualnih i kreativnih veština. To je jedinstvena prilika da svi zajedno uživate, a pritom imajte na umu da je veoma dobra za vaše dete", navodi Ristić.

Ona predlaže nekoliko igara koje su korisne za razvoj inteligencije i kreativnosti, a u kojima možete porodično učestvovati.

Kockice

Kockice su jedna od prvih edukativnih igračaka. One nam omogućavaju da naučimo zakone fizike, da razvijamo kreativnost, da stvaramo iznova i nezamjenjive su tokom najranijeg detinjstva. Uključite se sa djecom u slaganje raznih oblika i pohvalite ih kada naprave nešto zanimljivo.

Slagalice

Sve vrste puzli, sitne ili krupne, drvene, kartonske, sa oblicima, bojama, savršene su da dijete nauči nešto novo i da vježba svoje vijuge. Ovo ujedno može biti zabava za cijelu porodicu. Samo, pazite da ne pomažete suviše djetetu, jer je cilj da ono samo nauči da uočava detalje.


Igre memorije

U uzrastu od pet, šest godina uključite igre memorije. Uzmite špil karata. Za djecu koja još ne znaju brojeve ulogu će odigrati karte sa figurama. Izdvojte sa strane po dva mladića, kralja, dvije dame i dva keca. Izmješajte karte i poređajte ih u dva reda. Neka dijete okreće dvije karte i potrudi se da zapamti njihov raspored jer pobjednik igre je onaj ko uspije da spari više parova.

Pozorišna predstava

Napravite vašu porodičnu pozorišnu predstavu. Dovoljno vam je da znate neku pjesmicu i da pustite mašti na volju. Igrajte "Strašnog lava", "Materinu mazu", podijelite uloge i poslije predstave razgovarajte sa djetetom o likovima, porukama, jer ga na taj način učite da razmišlja i zaključuje.


Zamišljeni predmet 

Ova igrica posebno je kreativna za djecu i u njoj rado učestvuju čak i kada su starijeg uzrasta. Poenta je da jedna osoba zamisli neki predmet koji se nalazi u prostoriji, a ostali da postavljaju pitanja koja će ih voditi do odgovora i pogađaju zamišljenu stvar. Naravno, ko pogodi, taj je pobjednik.

Igre u prirodi

Vrijeme koje djeca provode napolju veoma je važno ne samo za njihov fizički, već i intelektualni razvoj, ali i podsticanje kreativnosti. Izađite u park ili šumu i zajedno napravite kućicu za ptice, dajte mališanima da je oboje i urede. Puštajte zmajeve ili se sa njima igrajte loptom, tako što ćete ih motivisati da izmisle neku svoju novu igru i pravila za nju.

"Ovo su samo neke od najboljih igara za podsticanje kreativnosti i razvoj inteligencije, a svaka porodica može da smisli i usvoji još neke igre koje oni smatraju da kod dece pobuđuju interesovanje", zaključuje Ristić.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.